Таланти за човечност и природа

БлуЛинк обявява програма “Таланти за човечност и природа”, която ще ангажира изкуството на млади и активни творци в различни области с актуални обществени проблеми. Програмата ще започне с дискусионно ателие на 10 юни 2022 г., като ще предложи менторска подкрепа и възможност за работа върху творчески проекти. Творци в различни области могат да кандидатстват за участие, като опишат своите мотивация и опит в онлайн формуляр до 5 юни. Програмата “Таланти за човечност и природа” е част от проект “Наследство на ДиКиро в млади ръце - гражданско участие във възстановяването на  сграфито за Владимир Димитров Майстора в София”, изпълняван от БлуЛинк с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община.

БлуЛинк кани млади и активни художници, дизайнери, автори на приложни изкуства, архитекти, урбанисти, писатели, поети, журналисти, музиканти и други творци, за участие в лятната програма “Таланти за човечност и природа”. Тя има за цел да подкрепи творчество, ангажирано с насилието, мира, дискриминацията, неравноправието, замърсяването на природата и други проблеми на съвременността.

Отправна точка на креативния процес дава творческата и лична история на двама именити художници от различни епохи на най-новата българска история: Владимир Димитров - Майстора и Димитър Киров - ДиКиро, и личната инициатива на наследниците им за опазване на уникална монументална творба, свързваща двамата - сграфито “Майстора и неговите модели”, изработено от ДиКиро през 1975 г. във фамилния дом на Павел Антонов в София (на снимката).

Обявяваме програмата на 20 май - рождения ден на ДиКиро, в който той неизменно е рисувал и нареждал изложба в дома си, както разказва Антонов, родственик на ДиКиро и Майстора и управляващ редактор на БлуЛинк. “Историята на семейния ми дом, събрал художествена и артистична памет на различни поколения, демонстрира неизменното взаимодействие между истинското изкуство и сериозните процеси, проблеми и промени в обществото”, казва той във видео обръщение.

Първото събитие в рамките на програмата е дискусионно ателие, на което участниците ще имат възможност да обсъдят съвременни обществени проблеми заедно с граждански активисти, журналисти и експерти в областта на изкуството, архитектурата и социалните науки. То ще се проведе на 10 юни 2022 г. пред фамилния дом с творбата на ДиКиро.

Програмата ще предложи на участниците и възможност за работа по собствени творчески проекти, които креативно пресичат изкуството с актуални обществени проблеми, както и менторска подкрепа от водещи експерти. Осъществените проекти ще бъдат представени в Музея на Нов български университет, партньор на програмата, през есента на 2022 г.

Сред експертите и менторите, които ще предложат подкрепа на младите и актвини творци, са:

  • Ро Антонова-Кирова, съпруга и муза на Димитър Киров - ДиКиро и родственица на Владимир Димитров-Майстора;
  • Проф. Чавдар Попов, български историк на изкуството, университетски преподавател, автор на студия и монографии за съвременното българско изкуство;
  • Арх. Елица Панайотова, ръководител на архитектурно студио “Скица”, урбанист, концептуален проектант на обект “Сливница 263”, включващ съхраняване и консервиране на сграфито “Майстора и неговите модели” от ДиКиро;
  • Елена Методиева - Мечка, музикант, композитор, наследствен сродник на Майстора
  • Марин Бекирски, водещ реставратор на сграфитото, възпитаник на НХА, възстановил предишни други творби на ДиКиро; и
  • Ели Тодорова, уредник на Музей на Нов български университет.

 

Дейностите са стъпка в изпълнение на инициативата “Промяна 263” на Павел Антонов за преплитане в личното и обществено пространство между творческата и гражданска енергия за зелена обществена промяна чрез гражданско участие, иновативност и употреба на информационните технологии. Те са част от проект “Наследство на ДиКиро в млади ръце -  гражданско участие във възстановяването на сграфито за Владимир Димитров Майстора в София”, изпълняван от фондация “БлуЛинк” в партньорство с Музея на Нов български университет и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община.

Сподели