България да поеме своята отговорност към миграционната ситуация по външните граници на ЕС с Турция

На 13 март 2020 г. 19 български граждански организации и активисти изпратиха писмо до президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и премиера Бойко Борисов. Те призоваха българските власти и ЕК да предприемат стъпки за това България да поеме своята отговорност във връзка с миграционната ситуация по външните граници на ЕС с Турция. БлуЛинк също е сред организациите, подкрепили отвореното писмо.

Промяната в политиката на Турция от края на февруари 2020г. относно намиращите се на нейна територия бежанци и мигранти доведе до ситуация на хуманитарна криза, при която хиляди хора, вкл. деца и други уязвими лица, се намират в бедствено положение около границата с Република Гърция, без елементарни условия за оцеляване, нито възможност да поискат и получат международна закрила.

Гражданските организации и активисти призоваха българското правителство и ЕК да предприемат мерки за това:

• България да използва по предназначение вече създадената с европейски средства инфраструктура за приемане на търсещи закрила лица, като приеме на своя територия намиращи се в момента в Гърция кандидати за международна закрила, вкл. непридружени деца;
• България да подсигури безопасен достъп до процедурата за предоставяне на международна закрила в България на намиращите се по границата с Р. Турция хора и да преустанови всякакви практики на тяхното отблъскване от границата;
• България да заяви квота за 2020г. за презаселване на хора в нужда от международна закрила, намиращи се на територията на трети за ЕС страни, която да е съразмерна с капацитета на страната и предвид огромната нужда от такива мерки.

Подписалит писмото призовават: "Нека не забравяме, че мигрантите, дали бягащи от военен конфликт или напускащи страните си по други причини, имат човешки права, които сме длъжни да зачитаме!".

Пълният текст на писмото и имената на подписалите са достъпни тук.

Сподели