Поредната атака над журналист е провал на правовата държава

Бруталното нападение над журналиста и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов на 17.03.2020 извади на показ провала на българската правова държава в едно от основните й задължения: да осигурява сигурност и върховенство на закона. Така анализира кървавото престъпление управляващият редактор и съучредител на БлуЛинк Павел Антонов в редакционна статия за електронноти ни издание Евромегдан.

Текстът, озаглавен "За да има журналисти!", изразява институционалната позиция на БлуЛинк, чиято мисия включва опазване на демокрацията и ценностите на обединена Европа. В него авторът посочва, че толкова жестоко нападение - с тръби и ритници в главата, на оживена в центъра на столицата -  няма как да бъде заметено под килима.

Но то далеч не е изолиран случай, тъй като натискът и по-незабележимите атаки над журналистите са ежедневие.  Те започват от дребната ежедневна принуда да изкривявяват и натаманяват истината според интересите и прищевките на медийните собственици и политическите им клиенти. Минават през унижението и пренебрежението на самозабравили властници и олигарси, които наричат журналистите “олигофрени”, “мисирки” или “фалшиви новини” – докато действително ги принуждават да са такива. Стига до директните заплахи в ефир и ехидните намеци за “свободния стол на колегата Ви” и прякото отстраняване на неудобните от ефир и от работа. Липсата на резултати от разследването на свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова през м.октомври 2019 и последвалото спиране на програма "Хоризонт" е ярък пример за неспособността на държавата да се противопостави на всичко това.

Ударите по Слави Ангелов отекнаха отчетливо, като кървави шамари по европейската претенция на управлението. Те казаха на всички българи: “Журналистът е беззащитен! Мисли му ти!”, заявява Антонов.

Текстът му изразява становището на фондация "БлуЛинк", според което поредните ПР изявления на политиците от управлението и главния прокурор са недостатъчни. Но за да няма повече такива престъпления, управляващите трябва да пресекат политическите зависимости в институциите и държавните органи, включително – и най-напред – в разследващите и съдебни институции и прокуратурата. Да ги преизградят в полза на гражданите и техните права и сигурност, а не на управленската конюктура, както е в момента. Да гарантират независимо и ефективно правосъдие. И не на последно място – да спрат овладяването, финансирането и експлоатирането на медиите като инструменти за манипулации, пропаганда и шантаж.

Защото лишаването на медиите от независимост и обществена отговорност е първата и най-ефективна стъпка към ликвидиране на журналистиката, заключва Антонов.

В текста се изразява увереност, че полицията ще залови престъпните извършители и съдът ще ги накаже справедливо, както и пожелание Слави Ангелов да преодолее атаката с непокътнато здраве и журналистически дух.

Още нещо важно

БлуЛинк е партньор на Европейския център за свобода на пресата и медиите в Лайпциг.

За усилията на фондация БлуЛинк в подкрепа на качествената и етична журналистика в обществен интерес можете да научите тук.

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели