За пореден път - продават се радиокативни гъби

Радиоактивност над допустимите норми е открила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в две партиди пресни диворастящи гъби Овчи крак и е спряла пускането им на пазара. В браните в Родопите гъби е установено наличие на радиоактивния елемент Цезий 137 над допустимите нива, съобщи електронното издание Mediapool.

Партидите ще бъдат унищожени, за случая са информирани министърът на земеделието Мирослав Найденов и премиерът Бойко Борисов. “По разпореждане на премиера е организирана необходимата координация между Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма“, допълват от агенцията, без да уточнят в какво се състои тя, допълва изданието.

Ведомството препоръчва да се избягва брането и използването за лична консумация на този вид гъба от региона.

Цезий 137 е изотоп на химичния елемент Цезий и има период на полуразпад 30 години. Големи количества Цезий 137 и Цезий 134 са изпуснати в атмосферата при аварията на атомната централа Чернобил през 1986 г., припомнят от БАБХ.

Блулинк припомня, че един тон български радиоктивни гъби бяха конфискувани и унищожени през юни при опит за внасянето им във Великобритания. Тогава директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, заяви, цитиран от БНР, че няма опасност радиоактивните гъби от България да попаднат на пазара у нас.

Проучвания на неправителствени експерти през 2009 г. и 2011 г. в България установиха, че затворените в началото на деветдесетте години уранови мини масово не са обезопасени. Оказа се, че вода и строителен материал от тях се използват за напояване и за строежи, установи се също, че от старите мини са крадени метали. Достъпът до старите мини е свободен и често вятърът разнася радиоактивен прах от старите хвостохранилища, който пада върху къщите и нивите в близките селища.

Хората трябва да изискват много повече контрол и информация, когато става въпрос за ядрена енергетика, заяви в интервю за Блулинк през юни 2011 г. Бруно Шарейрон (Bruno Chareyron), инженер по ядрена физика, един от основателите на независимата лаборатория за ядрени изследвания CRIIRAD. Той участва в проучване на ситуацията в Бухово през 2011 г.

Сподели