МОСВ не допусна граждански представители на заседание на висшия експертен съвет към министерството, на което беше одобрен проекта за златодобив на Крумовград

Природозащитници организират пресконференция по повод отказа на Министерството на околната среда и водите да допусне на заседание на Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС), който днес одобри проекта за златодобив на Крумовград на Дънди Прешъс Метълс, ключови заинтересовани лица и членове на съвета от неправителствения сектор.

 

Пресконференцията ще се състои на 20 септември от 14,00 ч. в пресклуба на БТА. Може да я гледате онлайн: http://bta.bg/bg/pressclub/id/444/

 

В нея ще участват представители на Екологично сдружение "За Земята"; фондация Блулинк, Сдружение за дива природа Балкани, фондация Екообщност, сдружение "Живот за Крумовград", РЕЦ, коалиция "България без цианиди".

 

На заседанието на съвета от 13,00 ч. днес не бяха допуснати над десет неправителствени експерти от Крумовград, както и Андрей Ковачев от СДП "Балкани". Ковачев беше принуден да напусне съвета, въпреки че е избран за НПО представител както с мандат от 2005 г., така и на последната процедура за НПО представителство, приключила на 15 септември 2011 г. Изборът е проведен чрез гражданската онлайн платформата за избор на НПО експерти vote.bluelink.net, с която МОСВ традиционно работи от близо десет години.

 

Междувременно ВЕЕС одобри решението за осъществяването на инвестиционното предложение на “Дънди Прешъс Метълс” за добив на злато в Крумовград. Според Мария Дамянова от сдружение Живот за Крумовград, решението, обсъждано и прието днес, пренебрегва изцяло гласа на местната общност и заплахата от трайно замърсяване на района, и това е причината на съвета да не бъдат допуснати неправителствени експерти.

 

"Ние не сме отзовавали НПО представители, както са им заявили днес преди съвета. На тях им бяха наложени в движение нови и дикриминационни правила, които обаче не важат за служители на министерството. Въпреки това, за да продължим да даваме възможност за информираност и алтернативни, експертни мнения, ние проведохме нови избори, но министерството не спазва правилата, които самото то налага", коментира Вера Стаевска, изпълнителен директор на Блулинк. Димитър Василев от Екоклуб 2000 и Андрей Ковачев от СДП Балкани бяха избрани на 15 септември чрез платформата за избори, и информация за това беше внесена по официален път в министерството. Ковачев и Василев обаче не са поканени и не бяха допуснати на днешния съвет, допълва Стаевска.

 

"В заповедта за днешния ВЕЕС няма дати за излъчване на представители. Няма и поименен състав, въпреки това някои хора са вътре, други не. Не виждам основания да не бъдем допуснати и ще оспорим провеждането на днешния съвет от гледна точка на легитимност", коментира за Блулинк Андрей Ковачев.

Сподели