Зелените канят членове на Зелената партия в листите си след като ЦИК я отрегистрира за изборите

Зелените изпратиха открито писмо до Зелената партия във връзка със заличаването на регистрацията на Зелената партия за престоящите през май парламентарни избори от страна на ЦИК. В писмото, подписано от тримата съпредседатели на партията Борислав Сандов, Георг Тупарев и Стоян Йотов, се отправя предложение за включване в листите на Зелените  на членове на Зелената партия, които споделят принципите и програмата на Зелените.  Защита на демокрацията, зелената политика и опазването на природата в България са посоките, в които трябва да се развива българската политика, смятат авторите.

В писмото се припомнят предупрежденията на Зелените, че Изборният кодекс е несправедлив и  недемократичен.  Един от недостатъците му е невъзможността да бъде предоставен срок за допълване на документи и подписи, засягащи регистрацията на субекти, участващи в изборния процес, посочва писмото. "Категорично възразяваме срещу фактическото нарушаване на индивидуалните и колективни права на българските граждани. "Убедени сме, че и в Зелената партия съществуват достойни и честни хора, които биха били адекватно политическо представителство на техните симпатизанти," заявяват авторите на писмото. При подобен прецедент през декември 2012 г. на Зелените бе отнета възможността да защитят каузата си в провелия се Национален референдум на 27.01.2013 г.

В отговор, разпространен на 31.03.2013 г. Зелената партия благодари за заявената съпричастност във връзка с възникналите проблеми с регистрацията на Зелената партия за предстоящите избори."Надяваме се, че това е промяна в поведението на ПП „Зелените” по отношение на многократно предлаганото от Зелената партия сътрудничество," гласи отговорът, подписан от НИС на Зелената партия. Партията продължава подготовката за изборите като вярва, че ВАС ще бъде обективен и ще спази практиката от последните избори, като предостави полагащите се по закон три дни за допълване на документите на партията, информират авторите му и отправят покана за среща на ръководствата на двете партии в понеделник или най-късно вторник.

Зелените са  политическа партия, учредена през 2008 г. от активни прирозозащитници и членове на неправителствени организации и движения, ангажирани с активни действия по опазване на околната среда. От създаването си Зелените се разграничават от лидера на Зелената партия Александър Каракачанов поради участието му в управлението на страната и София в миналото и негови действия, които според тях подкрепят ядрената енергетика. Зелените получиха регистрация за предстоящите избори от ЦИК след като събраха по улиците на големите градове в страната над 10,000 подписа. ЦИК отрегистрира Зелената партия на 29.03.2013 г. от участие в изборите, като се обоснова, че сред подадените от нея малко над 7000 подписа има над 3000 невалидни.

 

Материалът е актуализиран на 31.03.2013.

Следва оригинални текстове на писмото на Зелените и отговора на Зелената партия:


До:
Националния изпълнителен съвет
на ПП “Зелена партия”
                                                                       
Копие до:
Изпълнителния комитет
на Европейската зелена партия;
Медиите и НПО    

Уважаеми дами и господа,

Несъвършенствата на Изборният кодекс създават предпоставки за решения и действия ощетяващи правата на бългаските граждани и организациите им. ПП “ЗЕЛЕНИТЕ” предупреждаваше, че Изборният кодекс е несправедлив и  недемократичен, и предостави своите предложения за поправки в него, но те не бяха приети от парламентарно представените политически партии. Един от недостатъците е невъзможността да бъде предоставен срок за допълване на документи и подписи, засягащи регистрацията на субекти, участващи в изборния процес.

Такъв подобен прецедент беше и невъзможността да защитим каузата си в провелия се Национален референдум на 27.01.2013 г. Опасенията ни, че тази практика ще съществува и на предсрочните парламентарни избори се оказват факт - РЕШЕНИЕ № 2323-НС от 29.03.2013, с което се заличава регистрацията на ПП “Зелена партия”.

Категорично възразяваме срещу фактическото нарушаване на индивидуалните и колективни права на българските граждани. Убедени сме, че и в Зелената партия съществуват достойни и честни хора, които биха били адекватно политическо представителство на техните симпатизанти.

Обръщаме се към вас, с готовност при желание и споделяне на приниципите и програмата на ПП “ЗЕЛЕНИТЕ” да предоставим на тези членове на ПП „Зелена партия“ възможност за участие в изборите, чрез нашите листи. Предлагаме това да се случи по общия ред и процедури, които са валидни за всички наши кандидати - https://www.zelenite.bg/4999.

Убедени сме, че това е една посоките, в която трябва да върви защита на демокрацията, зелената политика и опазването на природата в България.

30.03.2013 г.                                      С уважение:

София                                   

Борислав Сандов;       Георг Тупарев;         Стоян Йотов  

            (Съпредседатели на ПП "ЗЕЛЕНИТЕ")

 

....

До ИС на ПП „Зелените”

До Ръководството на ЕЗП

До Медиите

 

Уважаеми дами и господа,

Благодарим за заявената съпричастност във връзка с възникналите проблеми с регистрацията на Зелената партия за предстоящите избори. Надяваме се, че това е промяна в поведението на ПП „Зелените” по отношение на многократно предлаганото от Зелената партия сътрудничество.

ПП „Зелена партия” продължава подготовката за изборите като вярва, че ВАС ще бъде обективен и ще спази практиката от последните избори, като предостави полагащите се по закон три дни за допълване на документите на партията.

Надяваме се, че вашето писмо е покана за сътрудничество. В отговор ви предлагаме среща на ръководствата на двете партии в понеделник или най-късно вторник.

В очакване на вашия отговор,

НИС на Зелена партия

 

Сподели