МНИМА забрана на хидравличния удар - протестите продължават

Хиляди протестиращи срещу хидравличния удар - метода за проучване и добив ШГ

Правителството отново илзъга за шистовия газ: подкрепи МНИМА забрана на хидравличния удар. Протестите продължават.

Хронология: Петък, 13 януари. Часове преди общонационалния протест срещу хидравличния удар - метода, използван за проучване и добив на шистов газ - след като вече бяха саботирали всички досегашни обсъждания на мораториум и законова забрана, ГЕРБ привикаха в парламента представители на гражданската инициатива за забрана на хидравличния удар и обещаха, че ще подкрепят мораториум... като помолиха да няма протести.

Събота, 14 януари. Протести, разбира се, имаше. По улиците на 12 български града излязоха хиляди будни граждани, за да изразят категоричната си позиция: НЕ НА ХИДРАВЛИЧНИЯ УДАР.

Понеделник, 16.01. Парламентарната икономическа комисия одобри МНИМА ЗАБРАНА за проучванията и добива на шистов газ.

Мораториум беше приет, но той ще важи САМО до въвеждането на поправки в Закона за опазване на околната среда, с които да се изиска Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Тези поправки ще бъдат приети съвсем скоро, с което мораториумът ще отпадне.

ОВОС всъщност не би следвало да е ново задължение: оценката винаги е била задължителна съгласно европейската Директива за ОВОС, която обаче беше престъпно погрешно преведена и транспонирана в българското законодателство така, че изключваше ОВОС при дълбоки сондажи. Едва след становище от Европейската комисия управниците се "съгласиха" да се прилага ОВОС за сондажите, т.е. да се изпълнява отдавнашно задължение.

След тази поредната измама от страна на правителството протестите продължават. Първата реакция ще бъде присъединяване към протестното шествие за горите в сряда, 18.01. в София, в 18:00 ч., от паметника на Патриарх Евтимий.

Скоро ще бъде организиран и нов общонационален протест. Продължава подписката срещу хидравличния удар.

Подробности за мнимата забрана за хидравличния удар: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/16/1746387_d...

Сподели