Ксения Вахрушева

Мениджър на проекти, устойчиво развитие и ЕС-Русия

Ксения Вахрушева е руски журналист на свободна практика и граждански активист.

Има магистърска степен по държавно и местно управление от Санктпетербургския университет по инженерство и икономика (Русия, 2006 г.) и магистърска степен по международен бизнес и мениджмънт от Университета на Бедфордшир (Великобритания, 2008 г.). През 2010 г. придобива докторска степен по икономика в Института на регионална икономика на Руската академия на науките в Санкт Петербург. Има опит в аналитични изследвания, финанси, преподавателска дейност и управление на проекти.

През последните 6 години кариерата й е посветена на неправителствения сектор, най-вече на проблемите на околната среда и гражданското образование. От 2011 г. работи с Центъра по защита на правото на благоприятна околна среда “Беллона” (www.bellona.ru) - руска неправителствена организация, която предоставя правни консултации на хора и местни граждански групи за борба с екологични нарушения и насърчава на свободния достъп до информация за състоянието на околната среда чрез своето списание “Околна среда и право” (http://bellona.ru/ecopravo/).

През 2012 г. става член на Координационния съвет на Гражданския форум ЕС-Русия (www.eu-russia-csf.org) - мрежа от независими неправителствени организации от Русия и страните членки на ЕС, чиято цел е разширяване на връзките между гражданските общности и засилване на интеграцията между Русия и ЕС.

През 2014 г., по политически причини, Ксения Вахрушева напуска Русия и се премества в България.

От 2015 пише за електронното издание за журналистика в обществен интерес на БлуЛинк - Евромегдан.бг.

Сподели