Без тръмпизъм, омраза и насилие в мрежата

Днес Надзорният съвет на Facebook потвърди изключването на Доналд Тръмп от Facebook и Instagram, като обяви решението за това за необходимо и пропорционално.
В унисон с платформи за защита и разширяване на дигиталните права по света като Access Now, в БлуЛинк приветстваме това решение. Могъщите социални мрежи като Facebook трябва решително да изкоренят разпространяването на реч на омразата и манипулации.
Уточнението на съвета, че не е подходящо да се налага безсрочно изключване без да има достатъчна яснота относно условията и процедурите е разбираемо - то е в отговор на опасенията за посегателства над свободата на словото,които често заглушават демократични и граждански гласове. Действително, редно е да има такива процедури, час по-скоро и те да важат за всички, които злоупотребяват с мрежите за да лансират идеологии на омразата, лъжи или насилие.
Но точно Доналд Тръмп превърна името си в нарицателно за такова поведение, чрез систематичното използване на социално мрежовите платформите за дезинформация и подбуждане към насилие. В неговия случай учудващо е по-скоро защо Facebook и Twitter не реагираха по-рано, а едва в края на президентския му мандат.
Решението за изключване на Тръмп бе необходимо и пропорционално, тъй като съгласно международната рамка за правата на човека, подстрекаването към насилие и омраза позволява прилагането на крайни мерки за гарантиране на обществената безопасност, припомнят от Access Now. И тук сме съгласни. Разпространяването на фалшиви теории за изборни измами, подстрекаване на избирателите и насърчаване на атаки срещу неудобни институции,  не е част от правото на свобода на изразяване и мнение.                                    
Елиска Пиркова, анализатор на европейската политика в Access Now  предупреждава, че в днешното решение липсва прозрачност доколко алгоритмичния подбор на съдържание, дизайнът на интерфейса и политиките на Facebook са усилили посланията на Тръмп.  Съветът поиска тази информация от гиганта, но Facebook отказа да я предостави. Този отказ прави невъзможно да изясним как системите на Facebook влияят на демократичните процеси.
Освен това Надзорният съвет на Facebook не е независим съдебен орган и следователно не може да замени независимия обществен надзор, който има демократична легитимност, припомнят от Access Now.   

Сподели