Безнаказаност на ТЕЦ "Брикел" и купуване на гласове сред наградените от АКФ разследвания за 2023

Разследване на замърсяването на въздуха в гр. Гълъбово и невъзможността на държавните институции да повлияят на отговорната страна ТЕЦ „Брикел“ бе отличено с журналистическа награда от "Антикорупционен фонд" (АКФ). Авторката, Елица Симеонова от „Свободна Европа“, е победител в категория „Млад журналист“ за работата си по темата. Днес АКФ обяви петимата победители в конкурса си „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията" измежду рекорден брой от 56 номинации.

Генка Шикерова от „Свободна Европа“ получи специална награда за смелост и постоянство. Само за изминалата 2023 г. Шикерова е автор на 12 журналистически разследвания по изключително важни за българското общество теми, като купуването на гласове. Шикерова е номинирана за серия от материали, описващи как чрез „завладяване, насилствено прогонване или подаряване“, Русия се сдобива със скъпи имоти и десетки декари българска земя и за разследване, описващо опитите за превземане на Пловдивския панаир.

Вероника Димитрова от Nova Broadcasting Group получи наградата в категория „Журналистическо разследване“ за материал, описващ схема за рекет на близките на починали хора. Освен изключително притеснителни примери на натиск върху опечалени хора, разследването повдига и съмнения за неправомерно влияние от страна на една от най-големите траурни агенции в столицата.

Богдана Лазарова от предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ по Българската национална телевизия бе удостоена с приза в категория „Върховенство на правото“ заради материала си „Защо над 200 000 българи са без лична карта“. Разследването показва засегнати хора, които не могат да работят и да гласуват и нямат право на здравеопазване и образование. Децата им не получават актове за раждане и лични карти. Освен липсата на достъп до социални услуги, която задълбочава бедността и неравенството, феноменът застрашава и националната сигурност, защото над 3% от населението на страната не може да бъде идентифицирано и намерено от правоохранителните органи.
Емилия Димитрова – Данкова, от „Севлиево онлайн“, част от мрежата за регионална журналистика „За истината“ получи наградата в категория

„Регионална журналистика“. В периода март – октомври 2023 г., Данкова публикува поредица за проблеми в Държавната психиатрична болница в Севлиево: директорът е избран без конкурс, съществуват съмнения за политическо назначение, а  персоналът е подложен на системен тормоз.

Победителите бяха определени от жури в състав: Д-р Светослав Терзиев, коментатор на в-к „Сега“ и преподавател по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Венелин Петков, член на борда на АКФ, Татяна Ваксберг, главен редактор на Софийското бюро на „Свободна Европа“ (която се въздържа от гласуване в категориите с номинирани журналисти от медията), Адв. София Разбойникова, член на управителния съвет на фондация „Български адвокати за правата на човека“ и Весела Тодорова, координатор „Публична осведоменост“ в АКФ.

На церемонията, която се проведе ден преди Международния ден за борба с корупцията, присъства и Елизабет Чапман, заместник-посланик на Великобритания, която връчи допълнителна награда на Елица Симеонова, победителката в категория „Млад журналист“.
„Пагубното влияние на корупцията не може да бъде спряно за един ден,“ каза Елизабет Чапман. „Трайните и общи усилия обаче ще помогнат за изграждането на по-справедливо и по-сигурно общество. Трябва да признаем връзката между усилията за борба с корупцията и свободните, бдителни медии. Общество, което цени прозрачността, отчетността и върховенството на закона, е общество, което процъфтява.“
Бойко Станкушев, директор на АКФ, изтъкна, че и тази година, голяма част от номинираните журналисти са били обект на натиск заради разследванията си.

„За съжаление, разследващите журналисти в България продължават да работят в тежки условия и понякога дори опасна среда,“ каза Станкушев. „Дълг на публичните институции, а и на цялото общество е да защитават журналистите и работата им, защото по този начин те защитават и правото на всеки един гражданин да бъде информиран и да участва пълноценно в обществените процеси.“

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
Линк към излъчването тук. -

 

Сподели