Нов протест срещу фракинга: искаме адекватен ЗАКОН

ПРИЯТЕЛИ, БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА!

Елате на протеста на 10 март от 11 ч. пред паметника на Патриарх Евтимий, за да покажем, че няма да се предадем, че няма да се оставим да ни изпързалят (което определено се опитват да направят)! Искаме ЗАКОН за забрана на фракинга и участие на НЕЗАВИСИМИ експерти в изготвянето на закона; трябва фирмите да бъдат задължени да разкриват всички химикали, които ползват и изпускат в околната среда! Жизнено важно е, а към момента парламентът пренебрегва ангажимента си да изпълни тези искания.

ЗАТОВА НА 10 МАРТ В СОФИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЕТЕ КЪМ ПРОТЕСТА С ИСКАНЕ ЗА ЯСНИ, АКТУАЛНИ РЕГУЛАЦИИ, ПРОЗРАЧНОСТ И ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ В РАБОТАТА НА СЪОТВЕТНИТЕ КОМИСИИ; ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА НОВА АКТУАЛНА НОРМАТИВНА БАЗА ЗА ВСЯКАКВИ ДОБИВНИ ДЕЙНОСТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НОВ ЗАКОН ЗА КОНЦЕСИИТЕ! ДА СПРЕМ УЗАКОНЯВАНЕТО НА ОТРАВЯНЕТО НА ВОДИТЕ НИ!

На 14 януари т. г. гражданското общество в България постигна значима Победа! Няколко дни по-късно Народното събрание прие РЕШЕНИЕ за безсрочна забрана на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР!

Днес се правят опити решението за забрана да бъде отменено, без никаква гласност и публична дискусия. Свидетели сме, в условията на огромен външнополитически натиск, на безпрецедентна вътрешна медийна кампания, целяща дискредитирането на нашата Гражданска инициатива, и същевременно шистовият газ се представя като манна небесна, панацея за закъсалата ни икономика, Решението на проблема с енергийната ни независимост и пр. Дори и оня политик, който преди време си говореше с теменужките, втвърди отношението си към Майката Земя, Природата и нейните творения, все зарад шистовия газ...

ИСКАМЕ ЗАКОН И РЕГУЛАЦИИ!

Излизаме на поредния протест, провокирани от следните факти и действия на управляващите, станали ни известни след гласуването от Народното събрание на безсрочната забрана върху използването на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР при проучването и добива на ШИСТОВ ГАЗ:

- От изказвания на министър Трайков пред медиите научаваме, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, а нито Гражданската ни инициатива /както ни бе обещано от председателя на Парламента/, нито учените, които предупреждават за опасностите при проучванията и добива на шистов газ, са поканени за участие в работата на тази комисия.

- Не бе прието предложението на Гражданската ни инициатива в Закона за опазване на околната да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди.

- Направени са промени в наредби за чистотата на водата /те не минават за гласуване в Народното събрание/, които разрешават да бъдат инжектирани в подземни води нефт, газ, въглероден диоксид, и завишават многократно допустимото съдържание на цианиди в тях.

- Дори наскоро направените в Закона за опазване на околната среда промени, касаещи "погрешно преведената" Европейска директива, са най-минималните възможни, и в резултат - сондажите за конвенционален нефт и газ остават дори без задължителен ОВОС.

Нашите искания винаги са имали за цел въвеждането на регулации в целия бранш, в съответствие с използваните нови опасни технологии, с новите флуиди и химикали, които се държат в тайна от фирмите, което от своя страна не дава възможност за преценка доколко те са опасни или не! След като са безопасни, защо се държат в тайна?!

Как да вярваме, че регулации ще бъдат направени, при положение, че дори елементарните ни искания не са удовлетворени, а промените продължават да се правят на тъмно, без гражданско участие и отново - от заинтересовани лобисти и геолози в конфликт на интереси?! В добавка - всичко промени в законите или подзаконовите актове са в точно обратна посока - намаляване на вече съществуващите напълно недостатъчни регулации!

ЗАРАДИ ВСИЧКО ТОВА - ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ПРОТЕСТА НА 10 МАРТ!

Тези от вас, които са далеч, могат да ни подкрепят като разпространяват информация за протеста и за целия проблем с шистовия газ и опасната технология хидравличен удар (фракинг). Ценни биха били и всички идеи в подкрепа на каузата.

Благодарим ви!


* * *

Ако желаете да подкрепите финансово нашите инициативи:

ПроКредит Банк
BIC: PRCBBGSF
IBAN: BG47PRCB92301038398419
Фондация "Уникална природа"

Сподели       

Comments

Krystal's picture
Krystal said: How could any of this be better stated? It cudlon't.