Бетонират Малката Яйла посреднощ

От вечерта на 10.05, петък, е започнато активно строителство  в археологическия резерват "Яйлата", съобщиха граждани във Фейсбук групата "Свободен Камен Бряг". "В момента се работи бързо - вече са издигнати кофражите за изливане на поредния уродлив бетон и сграда на самия Черноморски бряг! Моля медии, НПО-та, и всякакви организации от типа на Национален институт за охрана на паметниците на културата, МОСВ, РИОКОС и др. да вземат спешни мерки за спиране на незаконния строеж!" пишат Владо Руменов и Борислав Попов, членове и съучредители на групата.

Гражданите отправят апел към Зелените, природозащитници, правоохранителни органи, общинско ръководство на община Каварна, областно ръководство на област Добрич да се намесят. Според тях строителството в археологическия резерват "Яйлата" се извършва въпреки осъдителната присъда срещу инвеститорите да възстановят околната среда.

По информация на подалите сигнала граждани, строителите са издигнали нов кофраж за железобетонни колони, които ще се налее в събота. В района било пълно с работници и мутри, съобщават те. Според Петко Ковачев от Института за зелена полика, моментът за възобновяване на строежа е умишлено подбран да съвпадне с уикенда и изборите. По информация от подателите на сигнала, полицията е отказала съдействие, тъй като е от обяд е разпределена по местата за гласуване, където се пазят урните и бюлетините.

Сподели