Страсбург спасява Странджа, ВАС я загробва, управляващите потриват ръце

В един и същ ден Съдът по правата на човека в Страсбург окончателно потвърди незаконността на строежа „Златна перла“ край Варвара, докато ВАС даде зелена светлина за ново строителство в Странджа без екооценка

Неправителствени организации и граждански групи, обединени в коалицията „За да остане природа в България“ изразиха възмушение от намерението на държавата отново да застроява Природен парк Странджа, въпреки заплахата от три наказателни процедури на Европейската комисия и седемгодишните съдебни дела и обществени протести, които предотвратиха започнатите строежи на територията на парка. Повод за реакцията на обединените природозащитници бе решение от сряда на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) , което отмени присъдата на тричленен състав за отменяне на общия устройствен план на община Царево. Решението бе по жалба на природозащитните организации. Решението на петчленния състав на ВАС е по обжалване от страна на община Царево и настоящия министър на регионалното развитие и при пълна промяна на позицията на екоминистерството.

Спорът е дали може да бъде действащ Общият устройствен план на община Царево, който няма задължителната екологична оценка. Планът предвижда застрояването на две трети от крайбрежието на юг от Царево със 75 хиляди легла, всички в територията на Природен парк Странджа и Натура 2000 мрежата от защитени зони. Планът е изготвен от екип, ръководен от свързания с Дюнигейт арх. Тихолов, чиято номинация за минисър на инвестиционното проектиране бе оттеглена през лятото от Пламен Орешарски след мощна отрицателна реакция на обществеността.

Решението на ВАС съвпадна по време с присъда на Съда по правата на човека в Страсбург, който отхвърли претенциите на собствениците на незаконно построения комплекс „Златна перла“ край село Варвара в Природен парк Странджа. С нея бе сложена точка на продължили над шест години опити за узаконяване на разрушения през 2012 г строеж. Мнението на европейския съд е, че инвеститорът е бил наясно, че проектът му не отговаря на изискванията на екологичното законодателство, но въпреки това е продължил да строи. "Жалко само, че няма наказани, а хората, които са в основата на спасяването на Природен парк Странджа са на мушката на олигархо-конюнктурното управление на БСП-ДПС," коментира във Фейсбук  съпредседателят на Зелените Борислав Сандов, визирайки сляпото обслужване на инвеститорски интереси от страна и на сегашното правителство.

Новият общ устройствен план на Община Царево ще улесни повторното изграждане на комплекс на мястото на „Златна перла“ и на други места, предупреждават от коалиция "За да остане природа в България." Заради напълно неадекватната оценка за съвместимост на плана Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, която принуди министъра на околната среда и водите Нона Караджова да оттегли положителната екооценка за плана през 2010 г, припомнят природозащитниците. По този намин временно бе спряно прилагането на плана, както и наказателната процедура срещу България.  "За първи път в България се приема ОУП без екологична оценка. Това е в нарушение на 3 европейски директиви и решение на Комитета на Орхуската конвенция," коментира във Фейсбук Тома Белев, бивш парков директор на Витоша и председател на УС на сдружение "Зелени Балкани."

В разпространено днес прессъобщение от природозащитната коалиция изобличиха Чавдар Георгиев, който участва в управлението като заместник министър на околната среда и водите както сега, така и при започване на изграждането на „Златна перла“ през 2006 г. и при издаването на положителна екооценка на общия устройствен план на община Царево през 2008 г. Природозащитниците се заканиха да сезират Европейската комисия, че причините за наказателната процедура отново са налице. "Решението на Върховния административен съд е показателно, че българските закони за устройство на територията, за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие не прилагат адекватно три европейски директиви – за стратегическа екологична оценка, за птиците и за хабитатите," коментираха природозащитниците.

--

Източник: Решение №543 на ВАС.

--

Актуализиран на 18.01.2013.

Сподели