Максим Кияк: Гражданските организации в Украйна се готвят за война

Съществуването на списък с украински активисти, които могат да бъдат заловени и дори измъчвани или убити от про-руски симпатизанти или войници, предположи водещ експерт и анализатор на гражданското общество в Украйна. Максим Кияк, координатор по международни политики в неправителствената организация АНТС – Мрежа за предпазване на националните интереси, коментира потребностите и подготовката на гражданските организации в Украйна в интервю за интернет канала на БлуЛинк Активизия.

Ако няма активисти в Украйна, Русия може лесно да успее да постигне целта си.раданското общество в Украйна се готви за въоръжен конфликт и търси подкрепа, категоричен е Кияк.  Народът е най-ценният ресурс, който Украйна притежава за борба с агресора, заяви експертът. Според него Кремъл винаги е подценявал и не взима предвид човешкият фактор.

Част от подготовката на  гражданските организации за конфликта се състои в провеждане на обучения по тактическа медицина. Необходими са и уолки-токита в случай, че мобилната връзка прекъсне, за да може да комуникират по между си и да координират действията си, информира експертът.  Кияк каза също, че граждански организации подготвят различни отворени писма по Конгреса на САЩ и Европейския парламент, както и до правителства от целия свят. В тях заявяват, че е необходимо да се наложат и засилят санкциите срещу Русия за да се постигне нормализиране на обстановката.

Някои граждански организации и активисти се присъединяват към групи за защита на територии, други се опитват да са активни на фронта на международните отношения и медии, заяви Кияк. „Украинското общество поема отговорност и ръководенето на защитата на страната си, подготвено е и с всеки изминал ден става все по-готово“, категоричен е експертът.

Диаспората е част от гражданското общество и активно участва в привличането на подкрепа в условията на конфликт, поясни Кияк.

От 2014 се усеща отчаяние в украинското общество - вкл. сред граждански организации, но гражданите и НПО са готови да защитят държавата си, отбеляза Кияк. Даде за пример организации като Антикорупционният център в Украйна, които през последните месеци са се опитвали да мобилизират и координират действията си съвместно с други организации.

В момента украинското гражданско общество и различните организации – които се занимават с околна среда, с човешки права, се опитва да се синхронизира. НПО са убедени, че трябва да направят нещо, а не просто да стоят встрани, отбеляза Кияк. „Предполагам, че все още нямаме глас, който да се чуе на Запад. Не сме достатъчно организирани от гледна точка на чуждестранна медийна политика с достатъчно на брой западни организации. Налага се да се създаде обединяващо НПО или щабквартира“, с е експертът.

Нужда от координиращ център

Липсата на координация се усеща, а наличието й е основна потребност за гражданското общество в момента, смята Кияк. Организацията АНТС е провела събитие, на които са присъствали различни организации от цяла Украйна, включително от районите на Донецк и Луганкск, които работят в различни сфери. Това е първата от поредица срещи с цел създаване на единна мрежа, подготвят се и план и меморандум. „Хората осъзнават, че в близкото бъдеще са възможни военни действия, но украинското общество е устойчиво и осъзнава, че не паниката, а подготовката е отговор“, отбеляза експертът.

Даде за пример Грузия и военният конфликт с Русия през 2008, когато няколко чомека са основали център в хотел в Тбилиси. „Направиха всичко възможно за грузинският глас да се чуе по света и успяха. Вярвам, че нещо подобно трябва да се направи и в момента в Украйна“, смята експертът. Допълни, че в момента интернет достъпът не е заплашен, но е възможно да се изгуби връзка, както и тази на мобилните телефони. Отбеляза, че се подготвят за това чрез сателитна интернет връзка и по други начини.

Максим Кияк, PhD, e заместник-директор в Централноевропейския институт, старши научен сътрудник в Института Курас (Украйна), Работил е в различни академични и държавни институции в Украйна и в чужбина, представлявал е Украйна в комитета CAHROM в Съвета на Европа. Кияк, който е един от съавторите на изследването на НАТО StratCom COE за ролята на хумора в стратегическите комуникации „StratCom се смее: В търсене на аналитична рамка“ посочи, че в днешно време в Украйна не може да се оцелее без хумор. Отбеляза, че той е най-добрият начин да се елиминира дезинформацията. Когато през 2017 е публикувано това изследване, авторите му са били „звезди“ в политическите предавания в Русия за почти седмица. „Това доказва, че сме попаднали право в целта и че Русия също се страхува да използва хумор. Също е средство да спреш да се страхуваш от врага, защото той вероятно е по-малко страшен, отколкото си мислиш“, подчерта експертът.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели