Пеканов: не можем да се откажем от Зелената сделка; скубят ни преди еврото!

Който призовава да се откажем от зелените цели на ЕС подлъгва хората. Не аз, Атанас Пеканов го каза - в "Защо, г-н министър?" по бТВ на 08.01.2023!

И не защото е някакъв си еколог, опазил Господ! Нито той, нито водещата дори намекнаха, че от емисиите и климатичните изменения, които предизвикват, губим много: живот, здраве, поминък, пари... Нищо, те си го знаят - и заетите в зимен туризъм през горещата зима, и пострадалите от все по-ескалиращи природни бедствия, и всички малки и големи, които се задъхват от качеството на въздуха.

Няма връщане от Зелената сделка

Не, вицепремиерът за еврофондовете обоснова Зелената сделка с друго: че обезпечава енергийна независимост (за който я иска през войната естествено) и че водещите икономики се надпреварват да инвестират в зелени енергомощности (и не е хубаво България все да върви назад)!

За да е ясно за кого вият в момента на умряло политици, синдикати и медии, Пеканов повтори, че в момента много печелели ТЕЦовете! Собствениците им ги знаем поименно, няма нужда да ги припомня. А колко от печалбите им се връщали в държавата, аз лично съдя по мизерните условия на труд и саждите от ТЕЦ Брикел. Но пък сигурно все нещо остава и за някого в България, иначе нямаше толкова да ги бранят синдикати, политици и медии в един глас тези кафяви въглищни печалби.

Но заради тях няма как да се откажем от милиардите европейски инвестиции в България по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи Пеканов. Най-много да поотложим с година две договореното намаляване на емисиите, вдигна рамене вицепремиерът!

Не каза колко работни места са застрашени. Но колкото и да са, все си струва да ги откупим и спасим, ако сме държава на място, мисля си. И за тях ще е по-добре, и за децата им, и за всички нас.

Изборът е  наш. Ваш. Техен?

Пеканов натърти, че предоговаряне на ангажиментите с ЕС не може да има - това значи блокиране на Еврофондовете за години напред. Тоест, или европейски пари и зелено бъдеще за всички, или кафяви печалби за добре известните единици и верния им антураж, както досега. Изборът е  наш. Ваш. Техен?

А че спекулациите и свръхпечалбите у нас са на ниво също стана ясно в разговора. И че българите губим от тях ежедневно. Сега. В момента! Не в бъдещето, когато ще приемем еврото. Защото когато това стане, е твърде вероятно и институциите да започнат поне малко да си вършат работата в полза на гражданите, подсказа Пеканов. Това последното не съм сигурен дали водещата го разбра. Но шестгодишните ще го разберат много скоро.

Сподели