Коалиция за климата остро критикува решението на властта да отложи реформите във въглищния сектор

Само бързата декарбонизация чрез скоростното въвеждане на ВЕИ ще запази водещите позиции на България в енергетиката на Балканите. Това е становището на Коалицията за климата - България /ККБ/. В нарочна декларация, изработена със съдействието на БлуЛинк, коалицията изобличава безпринципното залитване на управляващите в защита на въглищната индустрия, намерило израз в решението на Народното събрание от 12.01.2023 г. за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и представената от служебното правителство на 17 януари т.нар. "дългосрочна стратегия" за развитието на енергетиката до 2053 г.

Мнозинството в парламента настоя да отпадне ангажимента по НПВУ за намаляване с на емисиите парникови газове до 2026 г. с 40% спрямо нивата от 2019 г.. Вместо това всички въглищни централи да работят без всякакви ограничения до 2038 г, реши мнозиство от депутати от всички партии. Лансирана едновременно с това от служебния кабинет стратегия за развитието на енергетиката до 2053 г. залага на колосални, скъпи и опасни проекти, като нови ядрени мощности в земетръсни зони.

В примката на олигархични интереси

Тези планове не стъпват на никаква икономическа логика, посочват членовете на ККБ. Освен това са в разрез с глобалната енергийна трансформация в посока декарбонизация и децентрализация Така рискуват да изолират България и политически, и икономически, и да я превърнат в нетен вносител. Гърция и Румъния ни изпреварват с изграждането на големи ВЕИ мощности и скоро България ще може да внася евтин ток от тях.

Очевидно натискът за запазване на въглищните централи има съвсем различни цели - да се опазят нарастналите през периода на войната в Украйна печалби на собствениците им. И те очевидно са солидни, след като заради тях управляващите са готови да поставят под риск получаването на вече договоренитe 6.3 милиарда Евро за България от НПВУ, коментира управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов.

В следващите 5 години България може да получи 15 милиарда лева само за декарбонизация на икономиката си. И е на път да пропусне тази възможност за цялостна модернизация в името на краткосрочните печалби от една замърсяваща индустрия в примката на олигархични интереси, заявиха от ККБ.

За оправдание на безотговорното управленческо поведение се спекулира с очаквани загуби на заетост. Но климатичните промени поставят в риск много повече работни места, отколкото затварянето на въглишните централи, посочва ККБ. Предвидените в НПВУ инвестиции във ВЕИ и завод за батерии, например, могат да създадат почти 20 000 работни места във въглищните региони: колкото са и в момента.

„Да не се залъгваме – политическото единодушие срещу затварянето на ТЕЦ-овете обслужва печалбите на собствениците им, а не поминъка на закрепостените към тях работници. Последните най-спешно се нуждаят от здравословна алтернативна заетост,“ коментира Антонов. Ясно комуникиране на на зелената европейска визия и възможностите, които тя предлага за хората, а не за олигарсите, е от първостепенна важност в момента, смяна той.

Ето защо като мрежа за гражданско действие, БлуЛинк съдейства на ККБ в рамките на мисията си за подобряване на сътрудничството и обмена на информация между гражданските организации, посветили работата си на отстояване на демокрацията, ценностите на обединена Европа и опазването на околната среда.

Пълният текст на съобщението до медиите от Коалиция за климата ще видите тук.
Тук ще намерите декларацията на Коалицията в защита на намаляването на емисиите в сектор "Енергетика" с 40% спрямо 2019 г.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

 

 

Сподели