Все пак има дюни в къмпинг „Юг”

Има дюни на плажа на къмпинг „Юг” като част от тях са засегнати от започнатия на това място строеж, заключи доклад на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Междуведомствената работна група, която направи доклада бе създадена, за да докаже първоначално отричаната от институциите информация, че под излятия бетон на територията на къмпинг „Юг” има дюни.

В прессъобщение на МОСВ, разпространено до медиите тази седмица, се напомня, „че съгласно законодателството абсолютно е забранен строеж върху дюни. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа.” От МРРБ пък припомнят, „че разрешението за строеж вече беше отменено от ДНСК в началото на 2013 г. при упражнен строителен контрол, но заповедта за отмяната беше отменена с окончателно съдебно решение на Административен съд – Бургас с мотиви, че ДНСК не е компетентен орган да прецени наличие на нарушение на екологичното законодателство.”

Припомняме, че скандалът с бетонираните дюни се разгоря преди две седмици, когато стана ясно, че са изляти плочи за строеж на 16 къщи върху обща площ от 1200 кв.м на плажа. След бурните реакции от страна на обществото строежът бе временно спрян от РИОСВ-Бургас, а инвеститорът "ИФ Фаворит" поиска замразяване на работата по обекта, докато тече проверката.

От тук насетне по случая предстои изграденото от инвеститора да бъде премахнато, а кадастралният план на плажа ще бъде променен, за да бъдат нанесени в него дюните.

Като прикачени документи можете да откриете заснетите дюни в контура на мосрки плаж "Къмпинг юг" и заснетата сива дюна.

Сподели