„БлуЛинк“ приветства президентското вето върху промените в закона за инвестициите

Фондация „БлуЛинк“ приветства ветото, което президентът Румен Радев наложи върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, и настоява народните представители също да го подкрепят в парламента. До ветото се стигна в отговор на настояване на неправителствени организации, сред които и фондация "БлуЛинк" и силна обществена реакция срещу набързо приетите от Народното събрание (НС) промени. Според природозащитниците, обединени в коалиция "За да остане природа в България", предвидените изменения в още три закона биха довели до отслабване на съществуващите мерки за опазване на природата и общественото здраве.

Днес прессъобщение президентството определи приетия закон като риск за околната среда и публичния интерес. Освен това, измененията, които предвиждат съществени промени в три различни закона - Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) – са гласувани от НС чрез процедура, която е в пълно противоречие с конституцията, се казва в прессъобщението на президента.

„Приветстваме решението на президента Радев като проява на здрав политически разум и отговорност пред природата и обществения интерес“, заяви Павел Антонов, управляващ редактор на „БлуЛинк“. „Бруталното отслабване на европейските правила, които овластяват гражданите и пазят околната среда в България, трябва веднъж завинаги да остане в миналото“, допълни той.

Фондацията призовава народните представители от всички политически сили да подкрепят ветото и да застанат зад обществения интерес, а не зад пагубния за природата и хората ламтеж за бързи печалби, каза още Антонов. Сега върнатите за прегласуване промени може да бъдат приети само с мнозинство от минимум 121 гласа. Това означава, че ако ППДБ, БСП, Възраждане и независимите депутати защитят обществения интерес, незаконните поправки ще отпаднат окончателно.

„Ветото на президента потвърждава и защитава обществения интерес от пълноценни административни и съдебни процедури във връзка с оценката на въздействието на стратегически планове и проекти, които да гарантират опазването на здравословна и благоприятна околна среда като висша конституционна ценност и човешко право“, заяви Пламен Пеев, старши експерт по достъп до правосъдие в „БлуЛинк“ и член на координационния комитет на европейската мрежа „Правосъдие и околна среда“. „Измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), които бяха приети със Закона за инвестициите, са в противоречие с целите и принципите на българската Конституция, Орхуската Конвенция, и ЗООС, както и с принципните постановки и регламентация в административното право“, допълни Пеев.

Миналата седмица „БлуЛинк“ призова президента да упражни правото си на вето с мотиви, продиктувани от идеалните уставни цели на фондацията като опазване на природата, укрепване на демокрацията и ценностите на обединена Европа. Предложените изменения противоречат на буквата и духа на българската конституция и закона, както и на международното право по силата на обвързващото действие на Орхуската конвенция, заяви „БлуЛинк“ в писмо до президенството. Те създават предпоставка за нарушаване на правото на гражданите на здравословна околна среда и за участие в процеса на вземане на решения и достъп до правосъдие по въпросите на околната среда, се посочва още в писмото.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме използването на интернет за конструктивен обмен на мнения и анализи за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, имаме нужда от самостоятелност. За да подкрепите Мрежата за гражданско действие BlueLink.net, направeте дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

Сподели