Приветстваме МВР за използването на граждански сигнали от социалните мрежи срещу корумпирани катаджии

Приветстваме практиката МВР да търси в социалните мрежи сигнали за подкупни пътни полицаи, както и всички останали начини на използване на гражданско участие чрез интернет за върховенство на закона и добро управление.

Дирекция "Вътрешна сигурност" на Министерство на вътрешните работи оповести, че от началото на годината има служители, които търсят сигнали за корумпирани пътни полицаи сред публикациите в социалните мрежи. Директорът на службата старши комисар Румен Ганев обяви, че този подход се прилага от началото на годината, като специална програма търси определени термини и кодови думи в постовете.

Пред "Дневник" Ганев заяви, че през първите 6 месеца на 2019 г. е имало над 10 отработени сигнала по публикации във "Фейсбук". Цитира случай, при който по този начин е заловен пътен полицай, който поискал подсуп от шофьор до турското посолство.  Старши комисар Ганев посочи, че сигнали се приемат на телефон 112 и номера в МВР и дирекция "Вътрешна сигурност", които могат да се намерят на техните сайтове. От 2015 година пък МВР използва видеонаблюдение чрез камерите в колите, припомни Ганев.

Като организация с идеална цел да насърчава изполването на информационните тенологии за укрепване на гражданското участие с цел подобряване на демокрацията, опазване на природата и прилагане на принципите на обединена Европа, БлуЛинк енергично приветства това развитие. Вече повече от 20 години разработваме инструменти и всячески се опитваме на ангажираме институциите, вземащите решения и гражданите, за насърчаване подобни практики. Демократизирането на обществените комуникации, постигнато чрез интернет и социалните мрежи е крайно време да заработи в подкрепа на прозрачността и доброто управление.

За постигане на това БлуЛинк реализира поредица стъпки през последните две десетилетия, сред които:

  • първата българска гражданска социална информационна мрежа www.bluelink.net през 1998;
  • платформата "Спаси гората" за насърчаване на гражданското участие за борба с незаконните сечи в горите ,в партньорство с Агенция за горите, през 2009 - 2010 г.;
  • пилотния инструмент за избор и номинации на граждански представители към консултативни и експертни съвети на институциите E-vote през 2008 - 2011 г;
  • първата онлайн платформа за сигнализиране на нарушения в градската среда на София "Urbanotopia", в партньорство с Инспектората на Столична община през 2010 - 2012 г.;
  • сайта за насърчаване на гражданските сигнали към институциите Signali.bg, в партньорство с Общество.бг; и
  • действащата и до момента система за сигнализиране на нарушения на забраната за тютюнопушене на обществени места, в партньорство с Главния държавен здравен инспектор към МЗ.

 

Поздравяваме ръководството на МВР и дирекция "Вътрешна сигурност" за визионерската политика и стремеж към ангажиране на гражданите за противодействие на корупцията и спазване на законите и безопасността по пътищата. Убедени сме ,въз основа на опита и дългогодшини изследвания, които осъществяваме, че това е най-успешният подход от страна на демократичните институции.

Готови сме да подкрепим всячески МВР и всяка друга национална или общинска институция, която търси начин да го приложи в действие. Мисията на фондация "БлуЛинк" е напълно актуална и продължаваме да я преследваме.

Сподели