Да спасим пчелен кошер, в община Възраждане

Пчелен кошер намиращ се в Община Възраждане, парк Св. Никола (снимка)

Моля за съдействие за обезопасяване и маркиране на пчелен кошер намиращ се община Възраждане. 
Прилагам препратки към репортаж който направиха колегите от BTV.
http://btvnews.bg/video/videos/news/rojak-pcheli-si-napravi-kosher-v-gra...

От Зелена Система са получили информация че дървото е изсъхнало и смятат да го режат. Според снимките които направих и наблюдението на служител на Зелена Система - растението проявява признаци на живот. Моля за съдействие по установяването дали дънерът е изсъхнал. Ако не е, то тогава Зелена Система нямат основание да отрязват дървото и по този начин унищожат пчелния кошер.

Дърво с активен пчелен кошер


Молбата, която отправих към Община Възраждане и Зелена Система, бе да разрешат да поставим малка оградка около дънера и информационна табела, предупреждаваща за наличието на пчели. По този начин искаме да предпазим както децата, които нерядко дразнят пчелите, така и самите пчели. Също така се надявам това да допринесе за атракция и пример - за хуманно отношение към важния за нас вид.

В парка има два активни кошера. Те са част от динамичната еко-система като работата на пчелите спомага за активното опрашване на десетки цъфтящи дървета, намиращи се в градинката. Надеждата ми е да склоним Зелена Система да ни разреши обезопасяването на кошера и това да даде пример, за възможни алтернативи пред отравяне (което се е случвало с този кошер), или рязане на дървото - което е опасна процедура за обслужващите градинката.

Дърво с активен пчелен кошер, община възраждане - София


В случай че дървото е наложително да бъде рязано и премахнато, поради това че е изсъхнало или защото има твърде много оплаквания от ужилване или наличието на пчели, в близост до детска площадка, то моля за съдействие за намиране на резервен пчелар ако Г-н Михайлов от Съюза на пчеларите на успее да се включи в операцията по изтегляне на пчелите.
 

Как да помогна: 

Ако сте еколог и можете да установите дали дървото подлежи на рязане, моля да направите оглед на място и дадете становище.

Ако сте пчелар или имате познат пчелар, с хуманно отношение към пчелите - моля свържете се с мен за да знам че мога да разчитам на вас в случай на необходимост от изтегляне пчелите от дънера.

Ако можете да помогнете в кампанията по ограждане на дънера (след като се установи че няма да се реже), популяризация на хуманното отношение и идентификация на пчелния кошер (и), в тази градинка или по принцип при подобни случаи.

Връзка с нас: 
Георги Атанасов, 0886 377 688, 0889 229 499, novsait [at] novsait [dot] eu
Сподели