Активните жени на Родопите

Радостина Кирилова с гордост разказва за малкия, но силен и сплотен екип, с който работи. Шест жени, обединени от общи ценности и от желанието да помогнат на всички останали между внушителните родопски върхове.

Клуб на жените „Родопчанка“ е единствената организация в област Смолян, която се ангажира с проблемите на жените и младите момичета. Защитава правата им да се развиват като личности и успешни професионалистки в различни сфери и да намерят своето достойно място в обществото. Всичко, което правят, активните родопчанки подчиняват на основните ценности за хуманност, благотворителност и диалог.

Една от целите на „Родопчанка“ е да популяризира гражданските и социалните права на жените и младежите. И именно на младите хора успява да даде вярата, че могат да допринесат за едно по-добро бъдеще, посочва Радостина,  която е председател на управителния съвет на организацията.

Вярата вижда в ентусиазма и в авторските творби на ученици от смолянската Професионална гимназия за приложни изкуства, които се включили със свои рисунки, плакати и снимки в конкурс на тема „СТОП на насилието над момичета и жени!“. След три изложби творбите със силно социално послание все още са на показ в залата на открито младежко пространство в сградата на общината, а усилията на „Родопчанка“ са възнаградени с благодарност от учителите на младежите.

Радостина Кирилова с един от отличените участници в конкурса „СТОП на насилието над момичета и жени!“

През последната година една от основните заплахи, с които се сблъсква женският клуб в Смолян, е достъпът до финансиране за работата му, независимо от опита и капацитета на организацията. „Липсата на финансиране би довело до невъзможността от наша страна да защитаваме и информираме жените и младите момичета“, тревожно предупреждава Радостина.

Горда е с това, че въпреки трудностите, женският клуб изпълнява мисията си и успява да привлича множество доброволци и съмишленици – от 2003 г. насам. Вярва, че няма да спрат и ще продължават да работят за постигане на каузите си в подкрепа на правата на жените.

Снимки: Клуб на жените "Родопчанка"

-

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ и Програма CIVITATES – ФАЗА I. 

Сподели