Андрей Ковачев и Боян Петров ранени при Кресненското дефиле

Природозащитникът Андрей Ковачев и алпинистът Боян Петров бяха ударени от автомобил и ранени рано следобяд на 23.08.2016 г. Двамата еколози са блъснати от автомобил  докато извършвали теренно проучване във връзка с предстоящото изграждане на автомагистрала „Струма". Освен тях, в научната експедиция са участвали още двама души. Ранените са приети са в МБАЛ-Благоевград без опасност за живота им.  Андрей Ковачев и  Боян Петров са членове на организации-съучредителки на BlueLink, съответо Сдружение за дивата природа "Балкани" и ЕКО-КЛУБ 2000.

Инцидентът е станал около 11.20 часа в района на местността „Османската чешма". 27-годишна румънка, пътуваща в посока Кресна е загубила контрол над автомобила на ляв завой, колата излетяла вдясно от шосето и  ги е блъснала на входа на дефилето, съобщи "Дарик". По информация, изнесена пред медиите от директора на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев,  Боян Петров е с черепно-мозъчна травма, а Андрей Ковачев има счупени ребра и мозъчен отток. Двамата са контактни; предстои да се установи тежестта на травмите им и да бъдат изпратени за лечение в "Пирогов", съобщи Mediapool.bg.

Двамата природозащитници са проучвали алтернативните трасета за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле и вероятно са оглеждали магистралата за блъснати и прегазени животни, твърди Александър Дуцов от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, цитиран от Mediapool. Двамата са сред основоположниците на гражданската инициатива за опазване на Кресненското дефиле от изграждането на магистрала "Струма" още от края на 1990те години.  Според източник от ЕКО-КЛУБ 2000 в групата е имало още двама души, също експерти в областта на екологията.

Всеки ден забавяне на финасирания от ЕС тунел през Кресна е престъпление!

Природозащитната общност е в шок от инцидента. Представители на кампанията за опазване на Кресненското дефиле, които пожелаха да останат неназовани, не изключват посегателството срещу двамата да е умишлено. В рамките на кампанията активните природозащитници, сред които Ковачев и Петров, активно противодействат на плановете за прокарване на автомагистрала "Струма" през дефилето, което е сред най-уникалните и ценни в природозащитно отношение райони на страната. Под натиска на кампанията още в предприсъедителния период ЕС отпусна на България финансиране за тунел, чрез който трафикът да напусне дефилето. Вместо да усвои средствата обаче, българската страна протака строителството на тунела, вероятно под натиска на местни мощни лобисти в пътното строителство, които се опасяват да не загубят евентуален търг поради недостатъчния им опит в тунелно строителство, коментираха природозащитниците.

"Вече повече от десетилетие институциите и  пътностроителното лоби са превърнали Креснеското дефиле в капище на алчността и безскрупулността, на което се дават човешки жертви почти ежеседмично", заяви след инцидента управляващият редактор и съучредител на BlueLink.net д-р Павел Антонов. "Слава Богу, природозащитниците днес са оцелели, но е време управряващите да проумеят, че интензивният трафик през дефилето убива както природата, така и хората, и всеки ден забавяне на реализацията на финасирания от ЕС тунел през Кресна е престъпление", категоричен е Антонов.

На този етап за осъществяването на проекта има два основни варианта – изграждането на 15-километров тунел през Малешевската планина или използването на вече съществуващото трасе през дефилето чрез допълване на пътя с още едно платно. През юли т. г. Андрей Ковачев, който е представител на Коалицията за спасяване на Кресненското дефиле, припомни пред БНР, че предложението за за изграждане на тунел е направено през 2007 г. от жители на Кресна с аргумент, че магистралата ще унищожи търговията в града, а строителството й ще засегне точно най-ценните земи за производство на типичното за Кресна вино керацуда.

Сподели