Българи на протестите в Истанбул

Български граждани, ангажирани с глобалните процеси на промяна в околната среда, попаднаха в центъра на събитията в центъра на Истанбул на 15 и 16 юни 2012. Сред тях са тенис-звездата  Маги Малеева, съучредителят на BlueLink.net Павел Антонов, био-земеделката Албена Симеонова и други. Групата пристигна в Истанбул на 14 юни за международна климатична конференция и посети протестиращите в парка Гези, край истанбулския площад „Таксим.“  Около 21.00 ч в събота, 15 юни, полицията предприе внезапна офанзива за прочистване на площада и разпръскване на протестиращите.

 

 

„Възхищавам се от увереността на гражданите на Истанбул и готовността им да отстояват по-добър живот и ценностите на демокрацията и гражданското участие,“ заяви Маги Малеева. Според Павел Антонов протестите в Турция в основата си са част от глобален порив по-добро управление в интерес на демокрацията, обществения интерес и съхраняването на ресурсите на планетата. „По улиците на Истанбул и София се случва едно и също – хората се противопоставят на самозабравили се управници и се борят за по-добро бъдеще за себе си и своите деца,“ поясни Павел Антонов. Българските представители се смесиха с мирно протестиращите граждани по улиците на Истанбул през нощта на 15.06.2013. „Впечатлена съм от многообразието на протестите – сред лицата по улиците има както студенти и младежи, така и хора със солидни професии и бизнесмени,“ коментира Маги Малеева.

Групата българи участва в конференция за „лидери на климатичните промени“, проведено в Истанбул от Проекта за Климатична Реалност под патронажа на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор  и Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа. Събитието събра над 500 участници от над 40 страни от целия свят.

(Актуализирано 17.06.2013, 12.57) В последния мирен ден на протеста преди погрома в събота Павел Антонов посети Гези парк и документира състоянието на протеста в интервю с турския журналист и комуникационен консултант Нафиз Гюдер. В неделя сутринта, 16.06.2013, Албена Симеонова остана блокирана от полицията след нощните акции в събота и не успя изобщо да достигне до конгресния център, където се проведе конференцията.
 

Сподели