Беглика фест 2017 - връщане към корените

Завръщане към корените и природата предлага традиционният екофест в Беглика. Деветото издание на фестивала ще се проведе от 23 до 27 август 2017 г. в района на язовир Голям Беглик в Родопите под мотото "Пресътворение"

"Завръщаме се към корените си, към желанието да установим по-дълбока връзка с естественото около нас. Да пристъпим в Гората като в храм. Да се забавим. Да събудим у себе си усещането за свещеност. Да благодарим. Да бъдем будни, осъзнати, творящи изкуство-живот хора", обобщават идеята на пресътворението организаторите. Тазгодишната програма на фестивала предлага множество концерти, представления, програми и работни срещи.

Пътешествие във времето и културите

Музикалната програма на Беглика фест тази година обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз, електро-ембиънт и аудио-визуалното изкуство, като обещава да разкрие нови пространства и пътешествия във времето, културите и различните местонахождения на тялото, ума и духа. На традиционната Каба сцена ще излязат Vataff Project, Zeyra, Иван Шопов и Лора Желязкова, Acoustic Soul, Основно Ветрове, Лоши Петли, Тулпа, Soulfia, Darry & Eero, Imagine и редица други доказани имена на българската и международна сцена.

За първа година фестивалът ще предложи и официална сцена за джем-действие, която да даде пространство за артисти от различните изкуства – музика, танц, цирк, поезия, фотография, видео. В програмата се преплитат свободни джем сесии с музикални уъркшопи с джембета, диджириду, експериментален танц и отделни изпълнения на музиканти и танцьори. 

Всеки ден на т. нар. Поляна на здравето ще има жонглиране, танци, пой, бънджи, куклен театър, сапунени мехури, позитивно песно-творене и много други дела, подготвени от артистите на Цирков театър НИБРАЙ. По време на целия фестивал в пространството на цирка ще се провежда и театрално-движенческата работилница на Росица Гевренова. Това е театрален експеримент със споделен край по мотиви и идеи от пиесата „Сън в лятна нощ” на Шекспир. В пространствата на ИМАГИНАРИУМА ще се проведат и работилници за фотография и кино, както и презентация на Веселина Бабаджанкова - една от най-известните артисти за хумористичен родопски диалект.

За устойчиво бъдеще

Освен богата културна програма, Беглика фест 2017 предлага платформа за различни презентации и дискусии по теми, свързани с устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняване на културното наследство. В дискусиите на ФОРУМА ще участват експерти от Софийския университет, от неправителствени организации, както и граждански активисти, които работят по различни природозащитни каузи, сред които представители на инициативния комитет за референдума в Трън, групата „Запазете Бедечка“ в Стара Загора, холандският активист Патрик Смитьойс с идеята за обединено зелено движение, както и Ангел Жиланов – представител на инициативния комитет на първия успешен местен референдум в Горна Малина и понастоящем кмет на общината.

Фестивалът в Беглика е най-старият екофест в България, който от 2008 година до днес ежегодно събира общност от съмишленици - свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят хармония с природата и среща с близки по дух хора. "Музика, изкуства, занимания в работилнички, дискусии в тихи кътове, изградени приятелства, натрупани нови усещания... Беглика фест е много повече от няколко незабравими дни и нощи", обещават организаторите.

Сподели