Българска фондация Биоразнообразие отличи най-успешните кампании в защита на природата

Българска фондация Биоразнообразие традиционно отличи неправителствени организации, активисти, журналисти, политици и представители на бизнеса за приноса им към опазването на природата. Годишните награди на биоразнообразието за 2017 г. бяха връчени на 19 септември 2017 г. в столичен клуб.

В подходяща атмосфера сред дърветата в Борисовата градина в София и в компанията на множество активисти и приятели на природата бяха връчени престижните признания за принос към опазването на природата. Наградите бяха за постижения за последната „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май.

Успешният резултат на кампанията срещу инвестиционното намерение за добив на злато в Трън показа, че без смелост нищо не става, заяви писателят Радослав Парушев, който връчи наградата за най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието. “Вие не решихте, че това свирен мач, вие не решихте, че като излизате срещу голямата корпорация, е ясно кой ще победи”, каза Парушев на активистите от Трън. Кампанията получи наградата на журито заради огромния успех, постигнат в резултат на задружните усилия на участниците - 93 % от местното население отхвърли бъдещата златодобивна мина. “Смятам, че показахме, че хората са най-важни в България”, заяви Румяна Боянова (на снимката) от местната инициатива.

И тази година най-много номинации имаше за приза “Активист за природата”, а отличието беше връчено на холандеца Патрик Смитьойс за активна позиция по различни каузи и най-вече за помощта му за активистите в Трън. Неговият филм за златодобива „The final blow in Bulgaria” е определян като едно от най-силните информационни оръжия в битката за природата в град Трън. “Най-важното за мен е, че в този филм успяхме да покажем, че може би най-накрая хората са разбрали, че властта е в техни ръце”, коментира победителят.

Стоян Георгиев от БТВ получи отличието за най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа за скандалните разкрития за връзката между имотната мафия и незаконното застрояване на зелени площи в София.

“За смелостта да прегърнат една нова идея, която пресича интересите на природата с интересите на местните общности” общините Карлово, Троян, Антон, Павел Баня, Севлиево, Асеновград, Силистра, Малко Търново бяха отличени в категория “Политик с най-голямо внимание към българската природа”. 8-те общини съдействаха и допринесоха за успешните номинации на първите биосферни паркове от нов тип в България – „Централен Балкан“, „Сребърна“, „Узунбуджак“ и „Червената стена“.

“Травентурия” получи награда за бизнес, който подкрепя биорзнообразието, за стремежа към популяризирането на отговорен туризъм, с грижа за природата. Миналата година туристическата агенция получи признанието на публиката в същата категория.

Традиционно във всяка една от категориите беше връчена и награда за номинираните, получили най-голяма подкрепа в публично гласуване. Наградата на публиката за кампания на годината спечели Сдружение "Балканка" за успешни акции за опазване на българските реки. Задълбочените разследвания по казуса “Калиакра” донесоха на “Биволъ” признанието за най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа. ДГС – Кости получи най-силна подкрепа сред бизнесите, ориентирани към биоразнообразието, като добър пример за насърчаване алтернативното ползване на горите. Кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов беше определен като политик с най-голямо внимание към българската природа, заради решителността му да развива Горна Малина като образец за зелена община.

За тазгодишни активисти за природата публиката определи членовете на гражданската група “Запазете Бедечка”, които организират множество доброволчески акции в интерес на парка. Активистите от “Запазете Бедечка” изказаха благодарност към всички други личности, помогнали за каузата им, и обявиха, че биха искали да споделят наградата на публиката с Александър Коджабашев и Иван Велов (на снимката вдясно). Двамата адвокати бяха номинирани в категорията “Активист за природата” за експертната им помощ за разрешаване на екологични казуси, като често работят про боно за зелени каузи.

Специална награда за цялостен принос беше връчена на еколога д-р Росен Цонев, който допринася за допринася за опазването на околната среда и изследването на всички местообитания в Европа.

Макар последната година на биоразнообразието да е преминала сравнително спокойно, тя е последвана от “горещо” лято, което донесе множество нападки срещу неправителствените организации, отбеляза Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие. Природозащитата се превръща в много трудно занимание, заяви изпълнителният директор на фондацията Румяна Иванова. Всички организации и личности, които получиха номинация за Годишните награди за биоразнообразието обаче носят в себе си светлината, която да противодейства на надигащия се мрак, позитивно отбеляза Иванова.
 

Сподели