BlueLink отличи Свободните електрони на 2020 г.

Димитър Куманов от сдружение “Риболовен клуб Балканка”, журналистът Иво Божков и онлайн изданието “Тоест” са носителите на награда “Свободен електрон” за 2020 г. Традиционните отличия на BlueLink бяха връчени на 10 ноември 2020 г. на онлайн церемония в края на годишния форум “Време за действие”.

BlueLink връчи традиционните си награди „Свободен електрон” за постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. За първи път в историята на наградите две от номинациите получиха равен брой гласове в публичното гласуване - 110. Така наградата на публиката беше връчена на Иво Божков и “Тоест”.

“Свободен електрон е термин, който страшно добре ме описва, защото аз самият се определям точно като свободен електрон”, заяви Иво Божков. Той беше номиниран за наградата за директните му репортажи от протестите у нас, излъчвани в алтернативните му канали в Ютюб и Фейсбук и гледани от стотици хиляди зрители.

Независимото онлайн издание “Тоест” се нареди сред номинираните за последователната си и задълбочена журналистическа работа, която не разчита на рекламодатели и брой посещения, а само на читателите си. “Идеята беше да дадем платформа на хора, които имат какво да кажат, и на хората, които искат да ги чуят. В един момент осъзнахме, че все по-малко остават местата, където това е възможно”, каза Йовко Ламбрев, един от основателите на “Тоест”.

“Всички в BlueLink бяхме категорични, че не можем да не дадем награда на една организация, която прави чудеса и използва интернет по наистина стратегически начин”, заяви управляващият редактор на BlueLink Павел Антонов, който обяви носителя на наградата на BlueLink - Димитър Куманов от сдружение “Риболовен клуб Балканка”.

Ключово постижение на “Балканка” в използването на интернет и онлайн инструменти е интернет платформата за наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България, която е уникална и в световен мащаб, коментира Куманов. Той акцентира, че в борбата за опазването на реките у нас има нужда от юридическа помощ.

Другите номинирани за наградата през 2020 г. бяха сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ) за активната работа и онлайн разпространение на посланията на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България; Еленко Еленков и Владимир Петков, създатели на подкаста “Говори интернет”, където обсъждат множество значими за обществото теми; младежкото движение “Петъци за Бъдеще България” за активните им онлайн кампании през годината; и Асоциацията на европейските журналисти - България за представения наскоро Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда.

Тази година BlueLink отличи Свободните електрони под мотото “От нас зависи да има гражданско действие” като част от кампанията “От нас зависи” на гражданско обединение “Равни БГ”. То сплотява 29 граждански организации, сред които и фондация “БлуЛинк”, като цели да предложи платформа за диалог и общи действия срещу свиващото се пространство за гражданска активност в България. “Тези организации са обединени от идеята, че по някакъв начин отново сме в ситуация, в която трябва да се отстояват основни принципи на демокрацията и на човешките права. Това е реалността, пред която ни изправиха последните години”, коментира Светлана Михайлова от Български фонд за жените, координатор на обединението.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели