Блулинк и Столичен инспекторат организират следващата среща по платформата за сигнали по градски проблеми - urbanotopia.eu

Обновена на 27 септември.

На 29 септември (четвъртък) от 18:30 ч. в конферентната зала на Столичен инспекторат фондация Блулинк и инспектората канят софиянци да обсъдят как могат да помогнат на града си с платформата за подаване на сигнали за проблеми в градската среда sofia.urbanotopia.eu.

Организаторите ще представят и обсъдят резултата от първите постъпили сигнали чрез sofia.urbanotopia.eu. Участниците в срещата ще дискутират нуждата от по-широк кръг сигнали - за какво искаме да алармираме институциите? Блулинк и Столичен инспекторат ще очакват и предложения за подобряване на платформата и по-интуитивното й използване.

На събитието ще присъстват представители на Столичен инспекторат, поканени са и други експерти от местните власти.

Urbanototpia е проект на българската Мрежа да гражданско действие Блулинк и хърватската организация ZaMirNet. Изпълнява се паралелно в София и Загреб. На онлайн платформи, разработени за двете столици, гражданите могат да сигнализират за проблеми в града, свързани с отпадъци и неработеща инфраструктура: нерегламентирани сметища; повредени и липсващи контейнери; строителни отпадъци; замърсени речни корита; запушени шахти; липсващи паркинг колчета; липсващи капаци на шахти; повредени пътни знаци; опасни сгради.

Сигналите се регистрират на карта на сайта, ползвателите разполагат и с ресурсна база с нормативни документи, както и с възможности да общуват по проблемите, за които сигнализират, за да ги решават заедно.

sofia.urbanotopia.eu има вече и с мобилна версия, която ще дава възможност потребителите да подават сигнали през мобилните си телефони директно от проблемното място.

В София сигналите се предават от Блулинк към Столичен инспекторат с електронен подпис, който задължава институциите да ги разглеждат и постановяват решения (чл. 121 и 122 от АПК). Инспекторатът, официален партньор на проекта, ги приема и отговаря, разрешавайки проблема или разяснявайки от чия компетенция е той.

Сподели       

Коментари

снимка на Анонимен
Анонимен каза: Не е зле. След такъв кански напън, резултатът е едно оправено колче пред офиса на Блулинк. За туй ли ги ручахте жабетата, да ви оправят тротоара?