БлуЛинк подкрепя “Червената къща“

Център за култура и дебат „Червената къща“ ще затвори врати от началото на следващaта година. Това обявиха в началото на миналата седмица от фондация „Гъливер клиринг хауз”, организацията, която стопанисва мястото. След като стана ясно, че фондацията изпитва сериозни затруднения да продължи дейността си, бе организирана петиция за запазването й, както и пресконференция на 10.12, на която ще бъде разказано какви са причините за затварянето и за да се призове държавата за съдействие.

В съобщение до медиите от „Гъливер клиринг хауз“ разясниха, че от януари 2013 те заплащат на Министерство на културата наем в размер на 5,75 лв. на кв. м. Така на година фондацията трябва да заплаща общо по 93,210 лв., сума, която тя вече не е в състояние да отделя.

Към датата, в която получихме сградата, тя беше изоставена и в много лошо състояние: без врати и прозорци; липсваше водоснабдяване, канализация, отопление, електричество и инсталации; боята във вътрешността на къщата беше излющена; стените бяха с трайно нарушена цялост, фасадите на къщата се нуждаеха от основен ремонт, дворът беше с унищожена настилка, без вертикална планировка и отводняване. Конструктивната част на къщата се нуждаеше от укрепване, споделя екипът на „Червената къща“ в прес съобщението си.

Превръщането на Центъра за култура и дебат в мястото, което познаваме днес, се случва постепенно след 2001 г. Тогава с договор Министерството на културата предоставя на фондация „Гъливер клиринг хауз“ сградата на ул. „Любен Каравелов“ 15 за срок от 10 години. В замяна организацията трябва да инвестира в реставрацията, ремонтирането и оборудването на имота.

Междувременно Министерство на културата излезе с позиция, че в следствие на промени в законодателството се забранява сключването на безвъзмездни договори за отдаването на имоти – публична държавна собственост, управлявани от Министерство на културата. От ведомството допълват, че цената от 5,75 лв. за кв. м., която в момента се заплаща за наем, е най-ниската възможна по Правилника на Закона за държавната собственост. Според сключения договор ако в продължение на 2 месеца наемът не се заплаща то той се прекратява.

Въпреки твърдата позиция на Министерството, че чрез изискванията си за наем те просто спазват закона, ни се струва, че е важно да отбележим с цифри в какво се изразява дейността на „Червената къща“: 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции. Сред 2,800те имена на участници в събития в центъра за култура и дебат са Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска. БлуЛинк също се нарежда сред организациите, които традиционно осъществяват свои събития на това място. Ежегодо провеждаме там нашия форум „Време за действие“, последното издание на който осъществихме преди няколко седмици.

Червената къща е институция на свободата на духа, на толерантността и демократичността, която не можем да си позволим да загубим, заяви управляващият редактор на BlueLink.net д-р Павел Антонов. За нас Червената къща е съратник и дългогодишен партньор със споделена мисия за подкрепа на демокрацията и гражданското общество, ето защо фондация "БлуЛинк" изразява подкрепа и се солидализира с инициативата за съхраняване на Червената къща! подчерта Наталия Димитрова, председател на УС на БлуЛинк.

За да изразите позицията си или да дадете идея как може да помогнем на „Червената къща“ ви призоваваме да се включите по някой от следните начини:

На пресконференцията на 10.12 (сряда) от 11:30 часа в „Червена зала“ на Център за култура и дебат „Червената къща“.

Събитието ще бъде предавана пряко в YouTube канала на Червената къща.

В събитието във фейсбук - ТУК.

Можете да подпишете петицията за запазването й ТУК.

Сподели