ЕП гласува по-строги правила за ГМО

GMO-free

Европейският парламент днес подкрепи правото на отделните страни членки да забраняват отглеждането на ГМО култури на техните територии, съобщи Сдружение Агролинк.

Светла Николова, председател на сдружението, коментира каза: „Европейските депутати защитиха правото на страните от ЕС да забраняват генетично модифицираните култури. Гласуването днес показа, депутатите са на страната на голямата част от европейските граждани, които са против ГМО. Българският закон и ограниченията в него за отглеждане на ГМ култури, като един от най-рестриктивните в ЕС, е в синхрон с мнението на европейските депутати".

В Европейския съюздосега няма законодателство, което да дава правото на всяка една страна да взема решения според волята на гражданите в тази страна и оценката на риска в даден географски район. Европейският парламент защити правата на потребителите, фермерите и опазването на околната среда като гласува доклада на Corinne Lepage. Предложението за изменение на съществуващото законодателство беше прието с 548 гласа "за", 84 "против" и 31 "въздържали се". 12 от българските депутати в ЕП гласуваха в подкрепа на доклада, 1 - против и трима въздържали се, допълват от Агролинк.

 

Парламентът реши, че подкрепя националните забрани в отделните страни, задължителните мерки за предотвратяване замърсяването във всички страни членки на ЕС и включва национални и регионални нива на оценка на екологичния риск като допълнение към оценката на европейско ниво – със силата на възможност за забрана на ГМ култури

След гласуването днес предложението за регламент и промяна на Директива 2001/18/ЕО отива в Европейския съвет като следваща стъпка от приемането на законадателство, даващо правото за забрани на ГМО в отделните страни членки.

От коалиция „Да остане природа в България“, която подкрепя забраната за ГМО, отбелязват, че за пълната защита на правата на фермерите и потребителите е необходим пълен мораториум за отглеждането на ГМ култури и за одобренията за внос на ГМО, тъй като еврозаконодателството не гарантира пълната защита на околната среда, човешкото здраве и икономическата целесъобразност на земеделската продукция и храни, произведени без ГМО.

Сподели