Фондация „ЕкоОбщност” се включва в Европейска седмица на мобилността 2011 с идея за нов градски парк и инициатива срещу неправилното паркиране

Фондация „ЕкоОбщност” се включва в тазгодишната Европейска седмица на мобилността (16-22 септември) с идея за нов градски парк и инициатива срещу неправилното паркиране.
Инициативата „Градски зелен коридор” цели да повдигне дискусия за бъдещето на нефункциониращата ж.п. линия от кв. „Гевгелийски” до бул. Скобелев (бившата гара „Сердика”) в София. Целта на инициативата е да запази цялостта на трасето като то бъде превърнато в парк – зелен коридор, свързващ Западен парк с бъдещия парк „Възраждане”. Според  сегашния общ устройствен план на столицата това трасе е накъсано и се губи предимството на цялостта му като коридор. За да постигне реална позитивна промяна, инициативата има за цел да привлече Столична община в процеса и да сложи началото на дейностите по трасето с доброволчески акции. Първата акция – разходка в парка (под надслов „Да си направим парк... на релсите?”) ще се състои на 18-ти септември, неделя, от 16:30 часа. Групата желаещи ще се събере на кръстовището на бул. Вардар и бул. Възкресение, в началото на релсите откъм стадион „Септември”, под шареното дърво .
„В кой е топката?” е втората инициатива, с началото на която „ЕкоОбщност” ще отбележи Европейската седмица на мобилността 2011. Тя е насочена срещу неправилното паркиране в града, като целта й е да въвлече институциите и гражданите в процеса на търсене на решение за този наболял проблем. Фондацията призовава всички, които са се сблъсквали с неправилно паркирали автомобили и са потърсили помощ от институциите, но такава не им е била оказвана или до разрешаване на проблема не се е стигнало, да изпратят своите казуси на office [at] bepf-bg [dot] org. Казусите трябва да бъдат придружени от снимки, да е отбелязана датата и мястото на събитието и институциите, от които е потърсена помощ.
На Световния ден без автомобили (22 септември), от 10:00 до 17:00 часа Фондация „ЕкоОбщност” ще представи инициативите на информационен щанд на Жълтите павета в София, пред Военния клуб. Освен щанда, това пространство на иначе задръстения от трафик булевард, ще предложи също игри, забавления и всичко, което може да се прави на една улица, освободена от автомобили.
Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на  градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на европейските граждани.


 

Европейска седмица на мобилността


Европейската седмица на мобилността се провежда между 16 и 22 септември всяка година. Целта й е да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на  градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на европейските граждани. Седмицата завършва със Световния ден без автомобили (22 септември), когато всички граждани са призовани в този ден да се придвижват без автомобил. През 2010 г. в инициативата участваха 2221 европейски града.
Тази година София се включва официално в Европейската седмица на мобилността за втори пореден път. Организатор на събитията е Столична община, в партньорство с Министерството на околната среда и водите, Асоциация за развитие на София и Сдружение „Велоеволюция”. В програмата ще участват над 50 организации и граждански групи с различни събития и инициативи. На 22 септември част от центъра на столицата ще бъде затворен за автомобилно движение и изпълнен с най-различни забавления, игри и мероприятия от участниците.
Миналата година Европейската седмица на мобилността в София се включиха 25 организации и 200 000 граждани.

Сподели