Изберете Свободните електрони на 2022 г!

Лого на наградата "Свободен електрон"

Девет номинации за традиционните награди „Свободен електрон“ получи Фондация БлуЛинк. Наградата отличава най-ярките дигитални инициативи в защита на човешките права, демокрацията, природата и европейските ценности за изминалата година. Успешното използване на дигитални технологии за изброените каузи е и мисията на БлуЛинк.

БлуЛинк кани всички да определят носителя на Наградата на публиката, като гласуват на страницата на наградата “Свободен електрон”. Всеки може да избере предпочитания носител на наградата измежду направените вече номинации.

Гласуването е възможно до 24.00 ч. в сряда, 22 февруари 2023 г.

Друга, специална награда, ще връчи Управителният съвет на Фондация БлуЛинк, която тази година чества 25 години от създаването си. Избраните носители на  “Свободен електрон” ще бъдат наградени тържествено на 24 февруари, петък,  от 18:00 ч. Церемонията ще бъде излъчена на живо от Фейсбук страницата на БлуЛинк.

Получени номинации за награда “Свободен електрон”
 

  • Манол Пейков, издател и преводач – за дарителска кампания “Генератори за Украйна”, организирана изцяло през неговия личен профил в социална мрежа, без особен медиен шум или държавни протекции. За броени седмици тя събра над 1 млн. лева и осигури над 400 генератора. Това я нареди сред наи-успешните дарителски кампании в България.
  • Александър Дунчев, природозащитник и политик – за непрестанното изобличаване в интернет на посегателства срещу горите и информиране на гражданите за начините да помогнат за опазването им; както и за това, че беше един от само двама депутати, дръзнали да подкрепят амбицията на България да намали замърсяването на въздуха от производство на енергия с 40 % до 2026 г.
  • Георги Спасов, активист на “Невидими животни” и “Храна, не война”  – за излъчване в мрежата на човечност и смелост да защитава най-уязвимите, защото “се чувства свързан с животните и страдащите хора” – с тези, които предпочитаме да не виждаме и за които рядко говорим: бездомните, бежанците, животните, подложени на необяснима и ненужна жестокост в индустрията.
  • Калоян Константинов, главен редактор на “КлинКлин” – за смелите си репортажи в независимата онлайн медия от Украйна и Иран и цялостния си принос за подобряване на медийната среда – не само в България, а и в Близкия изток. 
  • Владимир Гешев, създател на рубриката “Зелени минути” в bTV. Един от първите гласове на зелените политики и природосъобразен живот в национален ефир. Гешев успешно популяризира теми, обикновено неглижирани от големите медии.
  • Дишай, Димитровград, неформално гражданско обединение. Чрез сполучливото съчетание на  дигитални комуникации постигна прецедент в българската история: през април 2022 г. РИОСВ – Хасково спря дейността на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Това е първа наложена в България мярка за затваряне на голямо предприятие заради замърсяване.
  • За Благоевград, гражданска платформа – за насърчаване в социалните мрежи на  общо действие за по-добра среда на живот, включително чрез организиране на протести и референдуми, подаване на сигнали за нередности и мониторинг на работата на общинския съвет. Пример за съвременна онлайн агора.
  • Стража, дигитална платформа, която улеснява ориентацията ни във все по-сложния и труден за следене политически диалог. Платформата ни помага да сверим своите нагласи с тези на политическите партии с дигитален политически компас, да разберем кой ни представлява в парламента, да видим всички изказвания на избраните от нас депутати, т.н.
  • Лига на младите гласоподаватели, обединение на 3 младежки организации, което преди изборите през октомври 2022 г. помогна на младите гласоподаватели да направят информиран избор, като организира кампания в социалните мрежи, разясни политическите програми на партиите и разпространи разработения от "Стража" политически компас. 

 

Получените номинации от обществеността тази година за пореден път попадат отчетливо в стратегическите полета на действие на Фондация БлуЛинк: защита на природата, човечността и човешките права, стражева общественоотговорна журналистика, гражданско участие и надзор над вземането на решения и демократичните процеси.

Наградата „Свободен електрон“, учредена от Фондация БлуЛинк през 2009 г., отличава умело използване на интернет и информационните технологии в защита на демокрацията, човека, природата и европейските ценности. Постигането на тези цели е и мисията на BlueLink. Наградата се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондацията.
 

Сподели