Караджов бави магистрала "Струма" - трябва нов ОВОС!

МС да задължи инвеститора АПИ да стартира процедура за нова оценка на въздействието върху околната среда на магистрала "Струма" извън Креснеското дефиле, настоява коалиция "Да спасим Кресненското Дефиле". Гроздан Караджов е поредният министър, който забавя решението за последната отсечка на автомагистрала „Струма“, твърдят природозащитниците.

На 13.06.2022 от "Да спасим Кресненското Дефиле" призоваха лично Министър-председателя Кирил Петков да поеме инициативата и отговорността за внасянето на такова решение, с което УС на АПИ да се задължи в качеството ѝ на инвеститор, да стартира в тридневен срок процедурата за нова ОВОС на Лот 3.2, оценяваща само и единствено алтернативите изцяло извън Кресненския пролом. Според експертите на коалицията, те са единствените приемливи едновременно за местните хора и от природозащитна, транспортна и регионална гледна точка.

Изявлението на природозащитниците дойде в отговор на серия от публични изяви на Караджов, според които решението трасето на АМ „Струма“ в района на Кресненския пролом да мине изцяло в източна посока (вариант Г-20) било еднолично взето от премиера Кирил Петков.

Строежът на магистрала „Струма“ извън Кресненския пролом можеше вече да е в ход, ако Министерство на регионалното развитие беше стартирало нова процедура по оценка на въздействието върху околната среда, контрират от "Да спасим Кресненското Дефиле". "След дългогодишното си управление, правителството на ГЕРБ категорично отказа да приеме, че според българското и европейското законодателство последният участък трябва да е извън защитената местност", заявяват природозащитниците. Министър Гроздан Караджов имаше всички законови правомощия да рестартира процедурата по законосъобразен начин и да бъде избран легитимно вариант който отговаря на изискванията на природозащитното законодателство и да получи европейско финансиране, но продължи практиката на бавене и се въздържа от ключови решения и свикване на работни групи към МРРБ, обясни Десислава Стоянова от сдружение "За Земята"/"Приятели на Земята".

Вариант Г-20 (известен и като „Пълен източен обход“) е на масата от 2008 година, като част от Решение по ОВОС № 1-1/2008 г. на АМ „Струма“. Оттогава досега, той не е отпадал като вариант с никакви научни, финансови или други логични аргументи, а само и единствено по политическите желания на управляващите през годините след 2008 г.

Затова, още в началото на управлението на настоящето правителство, коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ поиска срещи с министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, за да се опитаме заедно да възобновим работата по блокирания от ГЕРБ проект. Министър Караджов и част от неговия политически кабинет се отзоваха на среща, която се проведе на през януари 2022 г. в МРРБ, припомнят природозащитниците.

Според тях, по време на срещата министър Караджов внимателно слушал, задавал въпроси и лично си водел записки. На срещата било изяснено, че е нужна нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на Лот 3.2. от АМ „Струма“ и изоставяне на алтернативата на ГЕРБ за разделяне на магистралата на две платна. Това произлиза пряко от коментарите на Европейската комисия върху Решение № 3-3 по ОВОС от 2017 и от препоръка № 212/2021 на Бернската конвенция, както и от решението за екологична оценка на бъдещата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ (ЕО-4-3/2021), издадено от министъра на околната среда и водите, Асен Личев. Обсъдено било и спешно сформиране и започване на работа на две от трите работни групи по линия на препоръка № 212/2021 на Бернската конвенция, които са под шапката на МРРБ. Работната група към Министерството на околната среда и водите продължава да работи усилено.

Съгласно Закона за опазване на околната среда, възложителите АПИ и МРРБ са единствените институции, които могат да стартират процедурата за новия ОВОС. Вместо това, на 24 март 2022, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) се опита да стартира изграждането на Лот 3.2. по сегашния ОВОС чрез искане към МОСВ за довършване на връзките към предишния лот 3.1. Ако искането беше прието, България щеше да бъде изправена пред свършен факт – разрушаване на Кресненския пролом, съсипване на НАТУРА 2000 зона „Кресна – Илинденци“, наказателни процедури срещу страната ни, спиране на стотици милиони по линия на различни оперативни програми и т.н., коментират природозащитниците.

"Отчитаме, че в случая въпреки експертизата на г-н Петко Петков, неговата семейна свързаност не го прави най-подходящият арбитър", признават природозащитниците. Но според тях това не променя голямата картина — "строежът на последната отсечка от магистрала „Струма” е много апетитна хапка за строителните компании". Така те обясняват опитите да се стартира отхвърления от Еврокомисията и Бернската конвенция вариант през Кресненското дефиле и прехвърлянето на отговорността за забавянето на премиера Петков.

Сподели