Контролът върху горските сечи е 30 пъти по-ефективен благодарение на прозрачните, дигитални данни

Александър Дунчев спечели наградата „Свободен електрон“ на Управителния съвет на Фондация „БлуЛинк“ тази година. БлуЛинк връчва наградата eжегодно за постижения в използването на дигитални инструменти в името демокрацията и гражданското участие, природата и европейските ценности. Дунчев беше отличен за дългогодишния си принос към развитието на дигитални инструменти, които позволяват разкриването на незаконни сечи и други действия в ущърб и на природата, и на държавния бюджет; както и за това, че успешно и неуморно изпозлва Фейсбук профила си, за да информира хората за посегателствата над горите и начина да помогнат за опазването им. Не на последно място, БлуЛинк отличи Дунчев за принципната му позиция като депутат в 48 НС. На 12 януари единствено той и Цветелина Симеонова-Заркин защитиха в парламента поетия от България по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ангажимент да намали замърсяването на въздуха от въглищните централи. Ангажимент, който е не само в интерес на здравето на хората, а и условие за одобрението на ПВУ, по който се очаква България да получи близо 7 милиона евро. 

Кликнете върху снимката, за да гледате видео на речта на Дунчев. 

Всичко започна преди 10 години. С Нели Дончева (бел.ред. ръководител на програма "Гори" във WWF-България) се чудехме как да разберем къде са горските сечи. Това се криеше и никой не знаеше какво се случва в горите.

Решихме, че можем да нанесем всички данни за горите, с които разполагахме, на електронни карти. Започнхаме да ги нанасяме и един ден се появи Атанас Русев от Коралската група. Каза, че може освен да нанесе тези данни, да ги направи публични, така че всеки да се ориентира с тях на терен от телефона си и да ги използва.

Така създадохме сайта "Горите в България", който работи и до днес. На него е качена тази информация и се актуализира. Това е един от огромните успехи на българската природозащита. Такова нещо няма почти никъде по света. (Бел. ред. Картите показват къде са горите с висока консервационна стойност, вековните гори, защитените територии и т.н., но също така къде са позволителните за сечи, сигналите за нередности, фрапиращите нарушения в горите във фаза на старост. На сайта можете да видите детайли като номер на позвилителното за сеч, име на стопанството и фирмата с позволително, цвета на боята, с която следва да се маркират отсечените дървета, вида на сечта, регистрационните номера на превозносто средство, което ще извозва дървесината, т.н.)

След това направихме такъв сайт и за Югозападното горско предприятие, със специални инстурменти, които да помагат на горските. Направихме и офлайн карта – за местата, където няма достъп до интернет.

После помолихме диркетора на ICDSoft да направи специален софтуер, за да следим камионите и да снимаме всеки от тях. Точно тогава имах шанса няколко месеца да работя за Изпълнителната агения по горите (ИАГ). Това ми даде възможност да приложа софтуера върху цялата държава.

С този инструмент в момента хващаме почти всички схеми в горите, защото вече всичко е изключително публично. Можем да проверим кой е карал камиона, какво е карал, от кой имот, накъде, кой е разрешил това. Така разбрахме как са изсечени миналата година незаконно десетки хиляди декари върху земеделски земи в Северна България. Една огромна схема, за която никой не знаеше. Горските мълчаха, защото ги натискаха. Агенцията по горите не правеше нищо, защото купуваше земеделска територия.

Тази схема се разрасна за няколко години до неподозирани размери. Ние само за няколко седмици успяхме да намалими схемата наполовина. И ключът за стопиране на незаконните схеми бяха дигиталните данни за сечите в земеделски земи, които получихме по парламентарен ред. Ето как дигитално започнахме да затягаме примката около врата на мафията.

Създадохме и други уникални електронни инструменти. В Агенцията по горите направихме карта, каквато имаха и в Румъния – на нея се виждат всички точки в страната, от които днес са тръгнали камиони. Така веднага се разбира къде има сеч и откъде е тръгнал даден камион.

Всички тези неща са направени доброволно. От държавата се крадат стотици милиони левове; ние правим инструменти, с които спасяваме стотици милони левове, за без пари, което е най-интересното.

Но може би най-интересният електронен инстурмент за защита на природата е този, който разработихме с Никола Рахнев, отново почти безплатно – мобилното приложение „Защити гората“ (бел.ред. данните от което също са интегрирани на сайта "Горите в България".)

Със "Защити гората" всеки може да подаде сигнал отвсякъде. И когато подадете сингал за камиони, сечи, замърсяване, получавате публичен отговор, подписан от конкретен инспектор. Тоест, използваме два нови начина да стимулираме държавата да си свърши работата. Когато подадете сигнал на 112, нито знаете какво е получено, нито кой го е проверил, нито какви са резултатите. А в „Защити гората“ резултатите са видими за всички. (Бел. ред. Приложението съдържа и информация за това как да разпознаете нарушенията.)

Тази публичност повиши с 30 пъти ефективността на контрола върху горите. Още повече, че всеки горски инспектор вече трябва да напише името си отдолу и вече да носи отговорност – защото има публична информация за всеки инспектор в сайта в ИАГ.

Ето как публичостта в толкова много направлнения: карти, системи за подаване на сигнали за  камиони, т.н., помогна само тази година да спрем незаконни сечи върху десетки хиляди декари.

2022 г. сътворихме още едно дигитално чудо с Никола Тулечки от „Онтотекст“ – една организация, която анализира данни. С тях ме срещна Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти, защото наблюдаваше как седя да анализирам огромно количество сложна информация от горските стопанства, за да хвана къде се източват десетки милиони левове.

Направихме разледване и разкрихме всички нередности с „Бивол“, само че с къртовкси труд. Изтекоха ми очите, получих шипове, трябваше да си крия информацията, защото зад гърба ми бяха NOVA телевизия и bTV и ме снимаха.

Радев ме свърза с Тулечки и Тулечки каза: след 5 минути имаш готов софтуер, който да анализира всички данни. Само че половината предприятия бяха към компанията „Информационно обслужване“ и най-важната част от информацията не беше дигитална. Търсачката не можеше да я хване.

Наложи се да помоля Божидар Божанков да пуснем парламентарен въпрос. Успяхме да убедим  „Информационно обслужване“ да коригира сайта си, за да може всичката информация, която ни трябва, да е публична и дигитално четима.

Само след месец анализирахме всички търгове за последните 6 години и така през 2022 г. разбрахме къде се краде най-много. По този начин стимулирахме държавата да е малко по-прозрачна, по-стегната и по-адекватна.

Миналата година в държавните предприятия влязоха 100 млн. лева, което е прецедент – повече от всички минали години назад. 30-40 млн. им е чистата печалба, а досега винаги е била 3-4 млн.

Ето как с прозрачността и дигитализацията направихме чудеса, въпреки цялата съпротива на политическо ниво. Така че със „свободен електрон“ можем да пробием и най-дебелата защита: политическа и мафиотска. Свободните електрони са нашият шанс за гората и природата.

 

 

Още нещо важно

Дигиталните инициативи за опазване на горите на Александър Дунчев започват през 2013 г. заедно с Нели Дончева в екип "Гори" на WWF-България. WWF продължава да поддържа картата с детайлна информация за горите, позволителните за сечи и сигналите за нередности. Ако искате да подкрепите работата на екипа в посока прозрачно управление и улеснение на гражданите при подаването на сигнали, включете се в инициативите на WWF-България или дарете средства тук.

Приложението "Защити гората" е част от инициативата "Гората.бг", също създадена през 2013 г. с цел засаждането на дървета в България. Ако искате да подкрепите каузата, можете да участвате в инициативите на "Гората.бг" или да дарите средства тук.

Ако искате да подкрепите Фондация БлуЛинк в нейната задача да усилва гласа на гражданите с каузи за опазване на околната среда, европейските ценности и демокрацията, можете да го направите с дарение. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.  

Сподели