Край на насилието срещу активисти на руското гражданско общество и наказание за престъпниците

Изявление на Координационния съвет на Гражданския форум за сътрудничество ЕС - Русия

 

Координационният съвет на Гражданския форум за сътрудничество ЕС - Русия изразява своето възмущение от рязкото увеличаване на политически мотивирано насилие в Русия, включително от поредица атаки на активисти на гражданското общество и неправителствени организации, които са се случили през последния месец в различни части на страната.

На 3 септември, годишнината от трагедията в Първо училище в Беслан, членове на неправителствената организация “Гласът на Беслан” и журналистите Елена Костюченко и Диана Хачатрян са били изгонени от паметника и нападнати от двама неидентифицирани мъже: единият грабнал телефоните на журналистите, а другият залял Елена Костюченко с антисептик (познат като „Зельонка”, б.р.). Никой от присъстващите полицаи не oпитал да спре нападателите, а журналистите са били разпитани половин час след нападението.

През нощта на 9 септември на територията на Краснодарски регион неизвестни лица, въоръжени с палки, ножове и пистолети, нападнали членове на организациите “Екологична вахта за Северен Кавказ” и “Грийнпийс” (и двете членове на Форума), както и доброволци, дошли да се борят с горски пожари в региона. Нападателите били огнеборци, разбивали автомобили, разрязвали  гуми и палатки. Заплашили еколозите с още повече насилие, ако не напуснат Краснодарски регион до сутринта, обиждали ги и им казали „да заминават за тяхната Америка, в „Пиндосия”.

На 27 септември в Барнаул, неизвестни лица нападнали Григорий Пасько, журналист и директор на Сдружението на разследващите журналисти – Фондация 19/29, още един член на Форума. Григорий Пасько е пристигнал в града, за да проведе обучение на журналисти в рамки на проект Училище за журналисти и блогъри. Той е бил нападнат в близост до хотела, в който е отседнал. Един от нападателите рязко го ударил по главата и казал: “Махай се от нашия град. Ще те спипаме!”. След това двамата нападатели избягали с кола.

На 28 и 29 септември Центърът на Сахаров, който е също член на Гражданския Форум за сътрудничество ЕС - Русия, е станал обект на серия от атаки заради фотографска изложба на победителите в конкурса “Пряк поглед”. На 28 септември художникът Антон Беликов, който рисува църковни картини, отишъл на изложбата в Центъра на Сахаров и надраскал със спрей няколко снимки на украински войници, заснети по време на войната в Донбас, след което избягал. На 29 септември в Центъра на Сахаров се появили хора в камуфлаж и казаци. Сред тях бил и общинският съветник на Якиманка (община в Москва) Дмитрий Захаров с буркан с червена течност, на който било написано: “Кръвта на децата на Донбас, убити от украинците”. Нападателите викали: “Бий козли, спасявай Русия” – и заплашили да изпотрошат Центъра.

“Държим се, работим. Нашата програма няма да се промени“, смело пише на своята Facebook страница Сергей Лукашевский, директор на Центъра на Сахаров. „С мълчаливото одобрение на властите радикали тероризират всички, които не живеят с тяхната ценностна система, в техния параноичен, конспиративен свят. Това е ужасен симптом на разлагането на обществото и държавата.”

Тези събития ясно говорят за липсата на достатъчно внимание и реакция от страна на властите в отговор на множеството случаи на заплахи и физическо насилие, насочени срещу активисти на гражданското общество и неправителствени организации в Русия. В резултат на това различни неформални групи, които определят себе си в подкрепа на политиката на властите, усещат пълна безнаказаност и продължават да създадат беззаконие. Това е абсолютно неприемливо в страна, която се счита за правова държава.

Координационният съвет на Гражданския форум за сътрудничество ЕС - Русия настоява руските власти да реагират адекватно и да прекратят подобни действия, както и да организират своевременно, пълно и обективно разследване на всички случаи на нападения и да изправят извършителите пред правосъдието.

Смятаме, че е необходимо незабавно да се осигури безопасна среда за гражданското общество в Русия. Призоваваме международната общност да следи отблизо развитието на събитията и да настоява за необходимите стъпки за прекратяване на продължаващата кампания на тормоз срещу лидерите на гражданското общество.

Координационният съвет на Гражданския форум за сътрудничество ЕС - Русия изразява солидарността си с жертвите на подлите атаки и призовава колегите си в страната и в чужбина да подкрепят руското гражданско общество в този труден период.

 

Гражданският форум за сътрудничество ЕС - Русия е основан през 2011 г. от неправителствени организации като постоянна съвместна платформа. В момента членове на форума са повече от 160 организации от Русия и страните на ЕС. Целите на Форум са развитието на сътрудничеството между руски и европейски неправителствени организации и по-голямото участие на неправителствени организации в диалога между ЕС и Русия. Като част от своята работа, Форумът се включва активно във въпроси като опростяване на визовия режим, развитието на гражданското участие, опазването на околната среда и правата на човека, въпросите на историческата памет и гражданското образование. БлуЛинк също е член на Гражданския форум за сътрудничество ЕС-Русия.
 

Сподели