КЗП потвърди, че гражданите ще могат да се жалват без електронен подпис

Гражданите ще могат да подават онлайн жалби до Комисията за защита на потребителите (КЗП) и без електронен подпис. На свое заседание на 08 септември КЗП преразгледа решението за приемане на жалби по електронен път само при наличието на електронен подпис, се казва в съобщение на сайта на комисията.

Под ръководството на бившия председател на КЗП Дамян Лазаров на 15 август тази година комисията реши да не приема сигнали, мнения и жалби, които не са подадени с електронен подпис.

Това е стъпка към прозрачност и реални граждански права, коментира изпълнителният директор на Блулинк Вера Стаевска. "Електронният подпис гарантира сигурност и автентичност на сигнала, но цената и условията за ползване и получаването му отблъскват хората. Платформите, които разработваме, за подаване на сигнали за проблеми и за ефективно сътрудничество между граждани и администрация - Urbanotopia и Спаси гората, използват изключително онлайн средата за медиатор и ресурс. Ползвателите, които в първата адресират сигналите към градската администрация, а във втората към районните горски инспекции, трябва да разчитат на някого, в случая на Блулинк, за да може съобщенията им да бъдат взети под внимание. Това утежнява процеса и отблъсква част от желаещите да направят града по-привлекателно място за живеене или да възпрат унищожаването на горите", сопълва Стаевска.

Електронните подписи може да струват до 90 лв в зависимост от клиента. Покупката важи за година, след което потребителят трябва да плати за поднонвяване на сертификата.

Сподели       

Коментари

снимка на Indus
Indus каза: Електронния подпис + biochip =terminator