На крилете на египетсктите лешояди

Сайтът www.LifeNeophron.eu вече показва местоположението на египетските лешояди. Пътят на осемте маркирани египетски лешояди може да бъде проследен, благодарение на сателитните предаватели, които им бяха поставени по проект „Помощ за египетския лешояд“ на Българското дружество за защита на птиците. Всеки от лешоядите е представен с името си и портретна снимка.
„Сателитното проследяване не е просто технология, която ни позволява да проследяваме миграционните пътища на египетските лешояди и да проучваме заплахите за вида. Ние познаваме всеки един от тези лешояди, знаем каква е съдбата му до сега и искрено се вълнуваме с това, което му се случва“, каза Стоян Николов ръководител на проекта.
Благодарение на онлайн модула за представяне на данните от сателитните предаватели, можем да проследим  миграционните пътища на египетските лешояди към зимните им квартири. Вижте къде се намират в момента:
Арда
Волен
Добромир
Икар
Иляз
Лазарос
Лефкипос 
Светлина
Пет от лешоядчетата са от българската популация, а останалите три – от гръцката. Арда, Волен, Добромир, Иляз, Светлина, Икар и Лефкипос са младите египетски лешояди, които бяха маркирани това лято, още преди да направят първия си опит за летене. Възрастният Лазарос беше маркиран, след като беше намерен в безпомощно състояние
Теглото на трансмитерите е 45 грама, изчислено да бъде до 3 % от общата тежест на птицата, така че да не пречи на нормалния живот и полета му. Цветовете на устройствата са съобразени с оперението им, така че да не се забелязват и да не привличат вниманието на недобронамерени хора върху птиците.
LIFE+ проектът „Помощ за египетския лешояд“ обединява 4 партньорски организации от три страни, обединени от общата кауза да предотвратят изчезването на египетския лешояд на Балкански полуостров.

Сподели