Нараства опасност от разширяване на ски зоните в защитени райони от Банско и Витоша

Коалиция „За да остане природа в България“ сигнализира за опасността от потенциално разширяване на ски зоната в Банско в  Национален парк Пирин, както и на ски зона Алеко в Природен парк Витоша. Опасенията на коалицията са породени от поредица действия на управляващите.

Миналата седмица правителство публично обяви, че прекратява процедурата за разширение на ски зона Банско, подготвена и подписана в тайна от правителството на Пламен Орешарски в последните дни на управлението му, както и,че до 15 февруари ще излезе със собствено решение за концесията на ски зоната в Банско. Като площ обаче тя е с 60% по-голяма от разрешеното по договор.

В специално решение на Министерски съвет се иска да се разгледат „възникналите проблеми, свързани с изпълнението на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия“. Припомняме, че през 2011 г. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доказа с геодезическо заснемане, че концесионерът използва по-голяма площ от договорената.  

Същевременно МОСВ прие, че вместо „нарушения” на договора вижда „проблеми” в него.  За това свидетелства и анализ на договора, направен от МОСВ в края на миналата седмица. Анализът изтъква, че има объркване между площите на концесионната площ и площта на Териториално-устройствения план на ски-зона Банско от 2001 г. Междувременно председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви миналата седмица в Банско, че подкрепя изграждането на втора кабинкова линия в ски зоната. Нещо, което от ГЕРБ заявиха и през 2012 г.

Столична община също се активизира да променя общия си устройствен план, който да улесни разширението на ски зона Алеко в Природен парк Витоша, попадаща на територията на София.Интересно съвпадение е, че през настоящата седмица различни министерства организират срещи с неправителствени организации, свързани с развитието на ски спорта в България. От природозащитните организации коментират:

"Инвестиционните намерения за разширяване на ски зона Банско например не се базират нито на пазарни проучвания, нито на заетостта на хотелите в Банско, която е под 25% на годишна база, нито от промените в климата, които са очевидни за всички. Те няма да създадат устойчиви работни места в Банско, където целият обслужващ състав през пролетта и лятото мигрира, припомнят природозащитниците."

Национален парк Пирин и Природен парк Витоша са защитени територии като решенията какво може да се случва в тях зависят най-вече от законовите ограничения и плановете им за управление, които се управляват и поръчват от правителството. В момента тече актуализация и на двата плана за управление, които се извършват със средства на европейските и българските данъкоплатци. Междувременно плановете се изготвят от фирма, близка до българския собственик на банка, която на практика притежава ски зоните на Банско и Алеко. 

Сподели