(Не)законната търговия с отпадъци в Европа - уебинар за журналисти

За Земята и БлуЛинк канят активни журналисти и комуникатори, които отразяват проблеми, свързани с вноса и изгарянето на отпадъци в България, на уебинар на 15 декември, вторник, от 10:00 до 12:00 часа. По време на събитието ще бъдат представени тревожни и недостатъчно огласявани случаи на търговия с отпадъци. Журналистите, които имат интерес за участие, могат да го заявят, като попълнят онлайн формуляр за регистрация до 8 декември 2020 г.

През 2019 г., след множество разкрития за вноса на отпадъци за изгаряне във въглищни централи в България, бяхме свидетели на огромен медиен взрив и последващи проверки на институции. Въпреки това година по-късно страната ни продължава да е предпочитана дестинация за търговия с боклук за горене, проверките на ДАНС, МОСВ и ИАОС останаха само спомен, а резултатите - непрозрачни.

Участие в събитието ще вземат:

Антонио Перголици, независим разследващ журналист от Италия, който ще разкаже за опита му в разследването на търговията в Италия (откъдето пристига голяма част от отпадъците у нас) и ще представи част от най-новия си доклад, който излиза на 11 декември;

Данита Заричинова, Сдружение За Земята, която ще представи какво се случи с проблема у нас след проверките на институциите;

Адв. Станка Черкезова, която ще представи правната рамка на ЕС по темата; и

Владислав Панев, общински съветник в Столична община и активен участник в разкритията за вноса на отпадъци, който ще сподели информация за последните си разследвания.

Модератор на събитието ще бъде Павел Антонов, съучредител и управляващ редактор на БлуЛинк.

След представянето на конкретните случаи участващите журналисти ще имат възможност да задават въпроси и да дискутират темата. Събитието ще се проведе онлайн в платформата Zoom със симултанен превод, а участието е само след предварителна регистрация и потвърждение от страна на организаторите.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели