Отпадна поправката "Витоша ски"

протести - А.Ралев - интервю

Парламентът окончателно прие консенсусния текст на Закона за горите, съобщиха от от Коалицията „За да остане природа в България”. В комюнике, природозащитната формация обяви, че лобистката поправка в Закона за горите, която предвиждаше по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България, е отменена, след като Народното събрание прие на второ четене поправките в нормативния акт, за които беше постигнато съгласие между Комисията по земеделие и гори, Министерството на земеделието и храните, Коалицията неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", инвеститори и общини. „Отпадането на тези скандални и опасни поправки от закона е огромно постижение за гражданите на България”, коментираха от Коалицията „За да остане природа в България”. Като голяма и заслужена победа на гражданското общество определиха днешното решение активни граждани и членове на неправителствени организации в интернет.

През декември 2011 г. Министерският съвет внесе в Народното събрание предложения за поправки в новия закон за горите. В същността си те бяха скандални и безкрайно ощетяващи българската природа и интересите на гражданите. Основният момент беше, че те позволяваха по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България. Последва шестмесечната кампания на Коалиция „За да остане природа в България” с писма, становища, протести и събития, които бяха подкрепени от хиляди граждани. Въпреки това, през юни 2012 г. Парламентът одобри тези поправки, което доведе до безпрецедентни граждански протести в цялата страна. Тогава президентът на републиката Росен Плевнелиев наложи вето на закона, а министър – председателят Бойко Борисов инициира диалог, в рамките на който бяха възприети само текстове, за които  няма несъгласие от основните заинтересовани.

Днес Парламентът прие още няколко поправки, които ще доведат до опазването и устойчивото управление на българските гори. Това са:
- въвеждане на политика за всяка гора, която се застроява да се заплаща цена на компенсационно застрояване, която да се използва за създаване на нови гори; 
- поемане от страна на държавните горски предприятия на опазването от нарушения в частните гори до 2 ха; 
- поемане на разходите за горскостопанско планиране на частните гори до 2 ха от държавата;
- ускоряване на процеса на изготвяне на областни горско-стопански планове и въвеждане на плащанията за екосистемни услуги

„Считаме, че диалогът е най-добрият начин за разработване на законите в страната и се надяваме той да се превърне в постоянна практика, която да даде възможност за реално участие на гражданите при взимането на решения”, коментираха от Коалицията „За да остане природа в България”. Коалицията подкрепя събитието на скиори и туристи от гражданско обединение За Витоша, което ще се проведе днес, сряда 25 юли, в 18:15 пред Столична Община. То ще премине под надслов „Витоша за всички, а не за една фирма!”  С него протестиращите настояват да има ски сезон 2012/13 г. на Витоша, както и за безопасен и удобен достъп до планината на разумна цена.

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. BlueLink.net e медиен и комуникационен партньор на коалицията от създаването й.
 

Сподели