Първа присъда в България за подбуждане към насилие и омраза в интернет

Варненският окръжен съд наложи 10 месеца условно лишаване от свобода и обществено порицание на Слав Жечев от Варна за престъпление против равенството на гражданите. Жечев е създал в социалната мрежа Фейсбук събитието "Клане на циганите", съобщи "Дневник".

Поканата за "клането" от Слав Жечев била илюстрирана със снимки, които, според съдебното решение, са подбуждали към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност. От личния си компютър Жечев е изпратил до приятелите си във "Фейсбук" покана за участие в събитието "на оръжие".

Съдии от Варна коментираха, че по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, по която бе произнесена и присъдата на Жечев, до момента у нас е осъждан единствено Волен Сидеров, лидер на "Атака", допълва "Дневник".

След събитията в Катуница и следващите протести започна рекорден брой разследвания за подбуждане и проповядване на етническа омраза. Варна е градът, в който са започнали най-много от тези дела, припомня вестникът.

Сподели