Подкрепа за хърватския сайт за проверка на факти Faktograf.hr

Мрежата срещу дезинформацията на Балканите (ADN-Balkans) подкрепя хърватския сайт за проверка на факти Faktograf.hr, чийто екип е бил обект на смъртни заплахи, а уебсайтът е претърпял масирана кибератака. БлуЛинк също изразява своята подкрепа като част от ADN-Balkans.

Тази последна вълна от атаки срещу екипа за проверка на  факти, която започна на 10 декември, разширява непрекъснатата клеветническа кампания, която цели както да очерни изданието, така и да подкопае доверието към професионалната журналистика, която се основава на проверка на фактите.

Атаките срещу Faktograf.hr отразяват ежедневната реалност на независимите и професионални журналистически организации в Югоизточна Европа, които също до различна степен са обект на опити за клевети и сплашване заради работата им срещу дезинформацията.

Киберпрестъпленията, онлайн тормоза, включително смъртните заплахи и речта на омразата, представляват тежки престъпления според хърватското законодателство, което е в съответствие с регулаторната рамка на Съвета на Европа и Европейския съюз. ADN-Balkans призовава хърватските правоприлагащи органи и съдебната власт да разследват тези случаи и да осигурят защита на заплашените журналисти и други служители на Faktograf.hr.

Като една от организациите, подписали Кодекса на принципите на международната мрежа за проверка на фактите, Faktograf.hr е обект на строги процедури за саморегулиране, гарантиращи спазването на високи стандарти за професионална журналистика и прозрачност. Множество местни и международни организации за свобода на медиите осъдиха неоснователните атаки, сред които Синдикаат на хърватските журналисти и медийни професионалисти, Европейската федерация на журналистите (EFJ), както и други организации за проверка на фактите.

ADN-Balkans (antidisinfo.net) е мрежа, основана от десет водещи медийни организации от Албания, България, Гърция, Косово, Северна Македония и Сърбия. Тя цели насърчаване на сътрудничеството между граждански организации, медии, образователни институции и други за формиране на широк фронт за противодействие на дезинформацията чрез утвърждаване на най-високите стандарти за проверка на фактите и всички други етични принципи на професионалната журналистика, както и насърчаване на медийната грамотност и критичното мислене.

Мрежата е основана от Metamorphosis, Foundation for Internet and Society (Северна Македония), БлуЛинк (България), Faktoje.al (Албания), JAJ.gr (Гърция), Crno beli svet (Косово), Peace Journalism Lab (Гърция), Digital Communication Network SouthEast Europe Hub, (Гърция), Istinomer (Сърбия), Ellinika Hoaxes (Гърция), Internews Kosova (Косово).

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели