Полицията мачка протестиращи в Крумовград

Съпротивата в Крумовград срещу златодобивните намерения на канадската фирма „Дънди прешъс металс” алармира, че е подложена на небивал полицейски натиск, информира седмичника "Десант." До момента над 100 души, подкрепили подписката срещу опасното производство на злато от Ада тепе, са били привикани с призовки в местното Районно полицейско управление, за да дадат показания как, защо и кога са се обявили категорично срещу концесията, информира изданието.  Според дописката, по нареждане на главния прокурор е образувана преписка №107 от 26 април 2012 г. Хиляди ще трябва да бъдат разпитани в полицията и да кажат защо не са съгласни с бляскавата перспектива да работят в златния рудник, а настояват да пият чиста вода, примерно.
„Опасната“ за властите подписка се проведе в края на миналата година на територията на цялата Крумовградска община. Тя беше внесена в местния парламент, след което замина за Еврокомисията,  Европейския парламент, стигна до европейския и българския омбудсмани и до всички парламентарно представени партии.

През май т.г. обаче областният управител на Кърджали Иванка Таушанова изненадващо разпрати сигнали до всички институции, получили категоричната позиция „против”, с твърдението, че подписката е нелегитимна. Таушанова се позовава на жалбата на шестимата общински съветници от ГЕРБ в Крумовград, които твърдят, че 500 от подписите били „фалшиви“. От тогава гражданите, изразили демократичното си право на глас, са подложени на систематичен натиск, информира "Десант." „Бяхме призовани за свидетели, едни с призовка без уточнения, други устно - да потвърдим подписа си и да дадем отговори на провокативни въпроси в писмена форма,” разказва пред вестника Маргит Василева, председател но инициативния комитет за подписката.

Според нея става дума за откровен рекет. „Репресия или полицейски тормоз е това, питат гражданите. Нервни кризи, безпокойство на възрастни хора, работещите губят минимум 3 часа работно време, хората от района на общината пътуват специално, правят разходи. Тепърва трябва да проверяват още 5 260 души, които са положили подпис”, добави Василева. Изобщо властите успешно всяват страх.

Въпреки това, протестите няма да спрат. До дни площадът пред паметника на Хан Крум ще бъде окупиран от негодуващите срещу реализирането на инвестиционното предложение ”Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък „Ада тепе” на находище „Хан Крум”. В сдружението „Бъдеще за Крумовград” цари суматоха и недоумение от акцията на висшия магистрат и прокуратурата спрямо всички хора, дали вота си срещу опасността от екологична катастрофа, информира "Десант."

Сподели