Призоваваме институциите да откликнат на гражданските искания за оставка и морал в политиката

По повод на Деня на Народните будители шест неправителствени организации, сред които и BlueLink.net, излязоха с призив до институциите да отликнат на граждансите искания за оставка, промяна в управлението и морал в политиката. Представители на С.Е.Г.А., Центъра за либерални стратегии, НПО Линкс, Международния център за изследване на малцинствата, Института за пазарна политика и БлуЛинк, призоваха и гражданите, съсловните и неправителствени организации да се включат в протестите и посочиха необходимостта от оставка на правителството и настоящото Народно събрание, и приоритизиране на гражданските инициативи в обществения дневен ред.

Пълният текст на призива, изпратен до  Михаил Миков, Председател на 42-рото Народно събрание на Република България, Народните представители в 42-рото Народно събрание, Пламен Орешарски, Министър председател, и до членовете на Министерския съвет
 

Днес, пред Деня на Народните будители, почти четири месеца след началото на гражданските протести с искания за оставка на правителството и за край на задкулисното управление на държавата, в навечерието на 10-ти ноември и близо 24 години от началото на „демокрацията” ,  зад нас са вече 140 дни пренебрегване на гражданските протести и искания. Това предизвика вече десет дни студентски окупации, посрещнати пак с държавни оглушки. Затова заявяваме:
 Правото на гражданите на искания към властта влече задължението на институциите –Народното събрание и Министерския съвет - или да изпълнят тези искания,  или да ги отхвърлят с разумни доводи в процеса на прозрачно обсъждане. За да знаем какво ние, гражданите, да правим нататък. Незачитането на гражданските искания е недопустимо. Самата държава разрушава демокрацията. Всеки ще отвърне на това с още по-силен протест.

 Настоящото правителство и 42-рото Народно събрание през последните 140 дни доказаха последователно неспособност да управляват в обществен интерес.  Два сериозни примера за лошо управление: Законопроектът за ограничаване на офшорните компании предвижда изключения, които практически разрешават безконтролната им дейност; Народното събрание гласува заем от 1 милиард лева,  без да каже за какво правителството ще харчи тези пари и без да се съобразява с несъгласието на експертите и протестите на гражданите. 
В деня на Народните будители
призоваваме
всички граждани, неправителствени и съсловни организации - на лекари, юристи, съдии, животновъди, пчелари, таксиметрови шофьори и др., - да последват примера на протестиращите и на студентите като излязат на протест!
Призоваваме на 10 ноември
всички, които искат промяна на статуквото да излязат на протест пред Парламента и да се присъединят към организираните протести.
Ние, долуподписаните организации, сме убедени, че оставката на това правителство и това Народно събрание, и поставянето на гражданските инициативи най-горе в дневния ред на държавата, днес са единствената разумна алтернатива.


ПОДПИСАЛИ:
Фондация С.Е.Г.А. Старт за ефективни граждански алтернативи – Румян Сечков, Изпълнителен директор
Център за либерални стратегии - Анна Ганева, Изпълнителен директор
НПО Линкс – Теодора Гандева, Председател на Управителния съвет
Международен център за изследване на малцинствата – Антонина Желязкова, Председател на Управителния съвет
Институт за пазарна икономика – Красен Станчев, Председател на Управителния съвет
Блулинк – мрежа за гражданско действие – Павел Антонов, Изпълнителен координатор

Сподели