Ride 4 Витоша

Ски на Витоша

Откриваме сезона на Витоша без „Витоша ски”! По случай първия сериозен сняг, който нетърпеливо чакаме другата седмица, решихме, че е време да открием сезона и на Витоша! На 26-ти декември, понеделник на Алеко, за пръв път сезонът на Витоша ще бъде открит, без да работят лифтовете (и да трябва да си купуваме карти :)) Ще се качим да загреем за идващата зима с лежерно спускане (кой със ски, със снооуборд, шейна, кънки или на кълбо ;) с музика, срещи с хубави хора и някоя друга топла напитка. За да остане Витоша естествен и любим курорт на столицата, то хората, които живеем в града, трябва да сме горе, да караме и да се грижим за планината!


Ride-4-Vitosha е идея, която подкрепя опазването на природата на Витоша и всички други планини в България. В последните години пред Природен Парк Витоша и горите в планината има доста заплахи. „Витоша ски” АД не пускат лифтовете да работят.

Защо? - Защото очакват да им бъде разрешено да застрояват Природен парк Витоша?
Как? - Като бъде променен Закона за горите, а не като оправят проекта си за развитие на курорта – вече веднъж върнат за преработка!!!
И до какво ще доведе тази промяна? - До застрояване на Витоша и други паркове, без да се подобрят условията за ски/сноуборд.


ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ТОВА?


Ride-4-Vitosha обединява скиори, сноубордисти и любители на планината, които:
1. Искаме Българската природа да бъде пазена, а не продадена!
2. Сме против изнудването на държавата от офшорни фирми!
3. Настояваме да не се приемат промени в закона, които да улеснят застрояването на горите!
 

Сподели       

Коментари

снимка на Анонимен
Анонимен каза: ПРОГРАМАТА 10:00 Предварителна среща на Хладилника - спирката на бившия автобус 66 (за тези, които имат празно място в колите си и могат да качат някой нагоре и за тези които нямат кола, а имат желание да се включат)* 11:00 Среща на паркинга на Алеко - тръгваме към Меча поляна - до пътeката, която пресича Лалето 11:30 Игри и забави на Меча поляна – Freestyle Ski/Snowboard/Шейна/Найлон; всеки да се включи както прецени 12:30 - 16:00 Кой както го влече: - спускане от Меча поляна до долна станция на Лалето (част от колите оставете там) ИЛИ - качване пеша/ с панти/ снегоходки към Черни връх и спускане И - на по чай с приятели - Ride 4 Vitosha *Моля, хората, които имат място в колата си и ще дойдат на срещата, да заявят колко хора могат да взема със себе си. Също така,хората без превозно средство, да си потърсят приятелчето! Имайте предвид, че тази програма е само за ориентир. Важното е всички да се забавляваме както намерим за добре! Носете плакати свързани с нашите искания: Искаме Българската природа да бъде пазена, а не продадена! Ние сме против изнудването на държавата от офшорни фирми! Настояваме да не се приемат промени в Закона, които да улеснят застрояването на горите! Настояваме Столична община да покаже приватизационния договор на "Витоша ски" Долу Цеко от Алеко
снимка на Тони
Тони каза: В 10:00 часа голяма група участници напълни автобуса от сп.Хладилника до Алеко. Останалите се извозиха с автомобили, като предварително имаха уговорка, така че автомобилите да са пълни. Към 11:00 часа се събраха около 200 човека пред хижа Алеко. Имаше хора със ски, сноуборд, шейни. Много любители на планината бяха дошли с децата си и с домашните си любимци. Времето беше мъгливо, но следобед се разясни. Имаше около 1 метър сняг - чудесни условия за каране. Лифтовете, разбира се, не работеха. Част от ентусиастите се насочиха към Черни връх със ски с панти и снегоходки. Сноубордисти организираха скок до замръзналия Романски лифт. А повечето хора се насочиха към писта "Витошко лале" и Меча поляна. Всеки намери свой начин да се забавлява. Имаше уроци по сноуборд, фрийрайд, игри, срещи с приятели и топли напитки. Голяма част от участниците започна спускането по "Лалето", като най-подготвените се качиха многократно по пистата и се пускаха отново. Всички останаха много доволни и изразиха ясно позицията си, че не искат промяна в Закона за горите и щом "Витоша ски" не може да управлява ски-зоната - да се развали приватизационния им договор.