Руски съд ликвидира Ековахтата за Северен Кавказ

Водещи руски природозащитни организации подкрепиха Ековахта за Северен Кавказ, която беше ликвидирана като юридическо лице и заличена от държавния регистър на юридическите лица с решение на Върховния съд на Република Адигея. Решението на съда бе взето в отстъствие на представители на самата Ековахта, и беше обжалвано пред Върховния съд на Руската федерация на 24 ноември 2014 г., поради което към настоящия момент все още не е влязло в сила.

“Това решение нарушава конституционното право на жителите на Северокавказкия регион на Русия за сдружаване и свобода на дейност на обществените организации. Във време, когато в страната съществуват десетки хиляди фиктивни неправителствени организации, които съвършено не вълнуват Министерството на правосъдието, опитът за ликвидиране по негова инициатива на една от най-активните обществени организации, чиято дейност изцяло служи за гарантиране на най-важните обществени права и интереси, изглежда очевиден абсурд и прилича повече от всичко на необоснована разправа,” – се казва в съвместно изявление на Асоциацията на журналистите еколози към Съюза на журналистите в Русия, Световния фонд за дивата природа (WWF) в Русия, «Грийнпийс» за Русия, Руския зелен кръст, Социално-екологичния съюз, Центъра за опазване на дивата природа, Екологичния правозащитен център “Белона”, Автономната нестопанска организация “Зеленият Дон”, Красноярската регионална обществена екологична организация “Плотина”.

“Опитът да се ликвидира юридически една от най-активните природозащитни организации в Русия е пореден акт на пълното безсилие на руското правосъдие и демократични интституции пред диктаторската власт в Кремъл”, коментира Петко Цветков, новоизбран съпредседател на Зелените, партията – член на Европейските зелени в България. Зелените в България и Европа са твърдо на страната на гражданското общество, демокрацията, и свободата на словото, добави Цветков. Павел Антонов, Управляващ редактор на BlueLink.net, определи действията на руските власти срещу изконните граждански структури като “брутална и неприкрита сталинизация” на руското общество. През ноември БлуЛинк инициира подписка до посолството на Русия у нас срещу отказа на руски съд да освободи незаконно заточения в изправителна колония член на УС на Ековахта за Северен Кавказ Евгени Витишко.

Екологичните организации в Русия призоваха Върховния съд на Руската федерация “да подходи максимално обективно към разглеждане на жалбата” и призова Министерството на правосъдието на Русия “да отменени решението за ликвидиране на Ековахта за Северен Кавказ”.
“Аз и всички от “Грийнпийс” се надяваме, че Ековахта ще може да продължи работата си в полза на природата на Руския юг. Това е една много компетентна, силна и честна организация. Техните интереси съвпадат с интересите на гражданите на Русия”, – коментира изявлението програмният директор на “Грийнпийс” за Русия, Иван Блоков.

“Ековахта за Северен Кавказ играе ключова роля в решаването на много проблеми по защитата на околната среда и предотвратяването на нарушения на екологичното законодателство в южната част на страната”, – се посочва в прессъобщение на WWF в Русия.
По-рано публично изявление в защита на Ековахта направи и партия “Яблоко”.

Правна подкрепа във Върховния съд ще окажат юристите на НПО “Ресурсен правозащитен център” (г. Санкт Петербург ) – водеща в страната организация, специализирана в областта на защитата на правата и интересите на обществените организации. Разглеждането на жалбата срещу решението на Върховния съд на Република Адигея очевидно ще се проведе след новогодишните празници. (1 дек. 2014 г., Ековахта за Северен Кавказ).

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Подписка до Посолството на РФ в подкрепа на затворения в колония член на Ековахатата за Северен Кавказ Евгени Витишко.

Витишко остава зад решетките, 25.09.2014

Разлив в Туапсе, от 12.06.2014.

Е.Витишко: Русия ще бъде свободна, от 27.05.2014

Неизяснена гибел на екоастивист в Русия, от 11.09.2012

Подкрепихме Pussy Riot, oт 07.08.2012

Акция за свобода на Pussy Riot, от 07.03.2012

Русия зове за затягане на контрола над социалните мрежи, от 16.09.2011

Сподели