С действие за равенство

„Вярваме, че всички хора са равни и следва да имат равен достъп за включване в социалния, икономически и политически живот“, уверена е Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ организация Действие”. През последните 6 години организацията е един от основните стълбове на подкрепа за общността на ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транссексуални и интерсекс) хората у нас.

„Действие“ работи активно за повече видимост и приемане на ЛГБТИ хората от обществото, като се застъпва за правата им и пред държавните институции. „Обществото ни следва да бъде обединено и да работи за премахване на всички форми на юридическа, социална, културна и икономическа дискриминация по принцип и в частност по признака сексуална ориентация и/или полова идентичност“, категорична е Венета.

Само за няколко години организацията е постигнала значими успехи за ЛГБТИ общността, като ѝ дава възможност да се информира за своите права и да реагира, когато те са нарушени. Правната програма на „Действие“ осигурява безплатна правна помощ, а чрез онлайн платформа се събират свидетелства за инциденти или престъпления от омраза по хомофобски или трансфобски причини. Благодарение на Правната програма през юни 2018 г. с историческо решение на Административен съд София-град е уважена жалба за право на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България.

Организацията застава и зад каузата за промяна на нормативната уредба, която да позволи хората, живеещи с ХИВ, да получават рецепти за антиретровирусни медикаменти на 3 месеца, вместо да посещават съответното отделение всеки месец.

„Действие“ е една от движещите сили на ежегодното „Прайд“ шествие, както и на първия в България ЛГБТИ общностен център – „Рейнбол Хъб“, в който се провеждат събития, прожекции, конференции и групи за подкрепа. Смело и уверено активистите на организацията се появиха в ефира на националните медии, за да преборят стигмата и предразсъдъците към ЛГБТИ хората, като разказаха историите на 10 ЛБТ жени, събрани в книгата „Смелостта да бъдеш“.

„През последната година голяма заплаха за нас беше разрастването на анти-джендър движението, което предизвика голяма вълна от омраза и отричане на правата на ЛГБТИ хората в България“, подчертава Венета. „Действие“ усеща тази тенденция пряко чрез засилена реч на омраза срещу ЛГБТИ хората и множество обидни и заплашителни коментари в социалните медии. Организацията вижда опасности в различни посоки – в засилващата се реторика срещу защитниците на човешките права и работата на неправителствения сектор като цяло, както и в зачестилите престъпления от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди.

Макар и на все по-мрачния фон от омраза, “Действие” продължава да се бори с негативните стереотипи и други форми на дискриминация, пред които са изправени ЛГБТИ хората и други маргинализирани групи у нас. „Вярваме, че чрез обединения на гражданския сектор и защита на човешките права подобна промяна в общественото мнение и приближаване до общоевропейските ценности може и трябва да се случи“, категорична е Венета.

Снимки: „Младежка ЛГБТ организация Действие”

-

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ и Програма CIVITATES – ФАЗА I. 

Сподели