Сигнал за риск с водата на Монтана

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”  сезира евроинституциите и прокуратурата на България за риск от отравяне на питейната вода в Монтана. Сигналът е адресирано до: Herman Van Rompuy, Председател на Европейския съвет; Martin Schulz,  Председател на Европейския парламент;  José Manuel Barroso, Председател на Европейската комисия; и Сотир Цацаров, Главен прокурор на Република България. Подателят,  Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская,” твърди, че с пари на Европейския съюз тровят с тежки метали населението на гр. Монтана. Пълният текст на сигнала гласи:


От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” бихме искали да знаете, че финансирането от Европейската комисия за обновяване на водопроводната мрежа на питейната вода в гр. Монтана се насочва злонамерено в значим потенциален риск за тровене на населението с опасните за човешкото здраве тежки метали.

При изпълнение на работите по таканаречения ”воден проект”, финансиран с пари на европейските данъкоплатци, в гр. Монтана с цел присвояване на средства изпълнителите влагат опасни материали около водопроводните тръби – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там руди. /Прилагаме доказателствени снимки от центъра на гр. Монтана, 30.09.2013 г./

Опасният риск за здравето на хората идва от бъдещи аварии на водопроводната мрежа, при които този хвост ще попадне директно в питейната вода на населението.
Настояваме Европейската комисия да контролира по-ефикасно как се харчат парите по европейските проекти и в частност за този проект да възложи проверка на Европейската прокуратура и на Европейската служба за борба с финансовите измами(ОЛАФ).

Очакваме българската прокуратура да провери следните въпроси:
- как се изпълняват и отчитат тези дейности;
- защо хора от олигархичния кръг на кмета на Община Монтана Златко Живков са реалните изпълнители на този проект, независимо, че същият не е спечелен от техните фирми;
- защо за ръководител на този обществен проект на стойност 56 милиона лева е назначен Румен Ангелов, уволнен през тази година от дългогодишната си дейност като заместник-кмет на Община Монтана заради установеното от съда негово престъпление – конфликт на интереси при незаконно възлагане на общински строителни дейности на своята съпруга, чиято фирма “СИКОНКО” обаче и днес я виждаме да изпълнява най-големите общински проекти.

Сподели