След перипетии две орлета излетяха успешно

Две орлета с много сходна съдба, но но стотици километри едно от друго, излетяха успешно от гнездата си. Малките получиха имената Найден и Рада.
Найден е излюпен в Средна гора. На 25 юни буря разрушава гнездото, в което са той и другото малко от люпилото. Двете пилета  са паднали от гнездото и са прекарали на земята две или три денонощия, докато горските не намират едното на 350 м. от гнездото. Те го прибират от гората и го предават на Зелени Балкани в  „Спасителния център за диви животни” в Стара Загора. БДЗП обаче решава да продължи издирването и на другото орле. Така, на 29 юни, хората ни имат успех и откриват малкото на 400 м. от гнездото в горска просека.  Орлето е здраво и жизнено, но е гладно от дните, прекарани далеч от гнездото и възрастните птици. Устроена му е обилна вечеря, а на следващия ден започва строежът на ново гнездо. Експертите на БДЗП правят изкуствено гнездо от преплетени клонки и листа, така че да се получи здрава повърхност без процепи. То трябва да издържи както малкото орле, така и възрастните птици, за които надеждите са да се припознаят малкото и гнездото. След това 15-килограмовото гнездото е качено на съседния бор, на който е било разрушеното гнездо. През това време, друга група от специалисти маркират Найден. Той е първият царски орел със сателитен предавател от така наречената „планинска популация” на вида и ще бъде интересно да разберем дали придвижването му ще се отличава значително от това на орлите от Сакар и Запазна Странджа .
Орлето е качено в новото си гнездо и му е оставена храна за няколко дни, докато родителите му се върнат. Организирана е и охрана на гнездото, за да сме сигурни, че нещата се развиват по план и да проследим завръщането на възрастните. Отначало възрастните само минават покрай него без видим интерес, но 4 дни по-късно започват да го хранят. В крайна сметка Найден излита успешно от гнездото на 20 юли.

Рада е едно от двете малки в гнездо в СЗЗ Сакар. Поставен й е сателитен предавател на 5 юли. На 20 юли обаче е забелязана да пада от гнездото си при силен вятър. Зелени Балкани я прибират в „Спасителния център” за изследване. Оказва се, че  пилето е здраво и добре.
Моментът обаче не е удачен за връщане в гнездото, защото другото малко от люпилото е пораснало толкова, че ако се изплаши, може и да се опита да полети, но все още да не е готово и да падне на свой ред. Решението е да изчакаме малкото в гнездото да заякне достатъчно, да излети от гнездото и чак тогава да върнем Рада обратно. Така и става – на 25 юли Рада е повторно маркирана със сателитен предвател и качена в гнездото, а на 29 юли излита успешно.

Придвижванията на Найден (52510) и Рада (64509) може да бъдат видени на картата с останалите данни от сателитната телеметрия на царски орли, осъществявана от БДЗП. http://78.90.16.151:8001/publicmap/

Вижте снимки http://saveraptors.org/gallery.php?type=image&cat=3&subcat=21
 

Сподели