Солидарност с Украйна и призив за мир в Европа

Гражданският форум ЕС-Русия призова за солидарност с Украйна и мир в Европа в изявление на Управителния съвет от 24 февруари 2022 г. БлуЛинк подкрепя призива на Гражданския форум, като член на международната организация.

Днес рано сутринта руските войски започнаха мащабна инвазия в Украйна. С признаването на т. нар. Донецка и Луганска народни републики в границите на Донецката и Луганската области на Украйна на 21 февруари 2022 г., руските власти и президентът Владимир Путин направиха Минските споразумения невалидни и нарушиха международното право. Военните действия не се ограничават само до тези региони: има доказателства за бомбардировките на Харков, Киев, Мариупол, Одеса и други големи градове в Украйна. Следователно руските власти носят пълна отговорност за ескалацията на войната и всички възможни последици.

Бордът на Гражданския форум ЕС-Русия изразява своята солидарност с народа на Украйна, изисква от руските власти да оттеглят последните решения от 21-24 февруари 2022 г., незабавно да изтеглят войските си от украинската територия и границата с Украйна и да уважават международния правен ред. Териториалната и политическа цялост на Украйна е безспорна.

През 2014 г. Гражданският форум ЕС-Русия писа, че анексирането на Крим също ще влоши политическата ситуация в Русия. Осем години по-късно Русия е сред широкомащабна репресия срещу правата, свободите и самата историческа памет, най-добре илюстрирана от процеса срещу Международния мемориал. През последните дни протестиращи срещу войната в цяла Русия бяха задържани, критиците бяха заглушени.

Призоваваме международната общност, включително Европейския съюз и неговите държави-членки, да използват всички възможни дипломатически и мирни средства, за да държат руските власти и президента Владимир Путин отговорни за започването на война в Европа. Въпреки че вярваме в преговорите и правните действия, ние призоваваме да действаме чрез съществуващите механизми в рамките на Съвета на Европа, ОССЕ, ООН и други междудържавни организации, по които Русия е страна. Призоваваме групите на гражданското общество в региона да обединят усилия, да застанат с потиснатите.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели