Стратегическа среща на НПО и юристи по използване на конвенцията от Орхус за преодоляване на законодателния натиск срещу гражданското участие и достъпа до правосъдие

На 28 септември 2017 г. в гр. София, ще се проведе стратегическа среща на представители на неправителствени организации и юристи по околна среда за преодоляване на законодателния и институционален натиск срещу гражданското участие при вземането на решения и достъпа до правосъдие.

Участниците ще обсъдят резулатите от 6-та Среща на Страните по Орхуската Конвенция в Будва, Черна гора, както и последствията от решение IV/8d спрямо България, което представлява предупрежение за спиране на правата и привилегиите по Конвенцията за страната ни за неспазване на задълженията й по Конвенцията. На срещата ще бъдат представени казуси, илюстиращи предизвикателствата и новите форми на натиск върху гражданското общество по въпроси на околната среда.

По време на срещата ще бъдат представени и дейностите на БлуЛинк в партньорство с мрежата Justice and Environment (J&E) в рамките на годишния план на J&E по програмата LIFE + на Европейския съюз, свързани с анализа и подобряване на практиката по прилагането на оценките за съвместимост в отделните държави и на ниво Европейски съюз, с прилагането на Орхуската конвенция, и по-специално проблемите с достъпа до правосъдие в България и в други страни по Конвенцията. Сред целите на срещата е и да се инициира стратегическа дискусия за по-ефективна и качествена юридическа подкрепа на гражданското общество и НПО при конкретни казуси или анализ и становища по законодателни промени.

Срещата ще се проведе от 28.09.2017 от 9:00 до 13.30 часа в гр. София.

За повече информация и въпроси можете да се обърнете към д-р Пламен Пеев, тел. 087 7078280, e-mail: plamen <at> bluelink <dot> net, а по въпроси, свързани с регистрация и логистика към г-ца Ева Стоянова, тел. 088 8816830, e-mail: eva <at> bluelink <dot> net.

 

Сподели